Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem... zakupiłem kwarcowy piaskek,wygotowałem go i wypłukałem najlepiej, jak to tylko możliwe. Po zalaniu baniaka wodą, woda zrobiła się strasznie mętna :?

Przy każdo razowym poruszeniu piachem, unosi się z niego "mętna chmura". Czy to jest normalny objaw?? Czy to się po czasie ustatkuje??

dzięki za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Markcox

Opublikowano

Spokojnie to może utrzymywać Ci się nawet do tygodnia... choćbyś nie wiem jak piasek wyczyścił zawsze coś zostaje, a zmętnienie i taka biała woda wywołana jest także pierwotniakami. POprostu wyłącz na ten czas oświetlenie i natleniaj wodę mocno, możesz nawet dołożyć napowietrzacz dodatkowo a stosunkowo szybko woda powinna zrobić się jak kryształ:)

Opublikowano

Czyli mówisz, że filtry i powietrze powinny zrobić swoje?! To mnie uspokoiłeś, bo nie ukrywam, że byłem przerażony kiedy to zobaczyłem :lol:

Śliczne dzięki

Pozdrawiam

Markcox

Opublikowano

Chyba przy takim piasku to jest normalne... jeszcze nigdy mi sie nie udało tak do końca go oczyścić a zmętnienie tak jak mówie nie tylko tym jest wywołane.:) Zalałeś akwarium świerzą wodą z kranu i to też drugi powód. Najlepiej wlewaj teraz jeszcze pożywke dla bakterii nitrifikacyjnych żeby Ci szybciej akwarium dojżewało. Jedna z lepszych to Nivitrec firmy sera.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam napisz proszę co to są dokładnie te bakterie nitrifikacyjne i do czego one służą, dużo się o nich pisze ale nigdzie nie mogę znaleźć dokładnego opisu co do tych bakterii. Pozdrawiam

Opublikowano

Sluchaj najprościej jak tylko się da powiedzieć to bakterie nitrifikacyjne sa to stworzonka które przerabiają niebezpieczne substancje (NO2 - azotyny) na mniej niebezpieczne azotany (NO3) ktore już łatwiej nam usunąć przez regularną podmanę. NA początku tych bakteri nie ma więc szczepimy akwkaria aby rozwijały sie przede wszystkim w filtrach biologicznych na ceramikach gdzie gromadzą sie teoretycznie w najwiekszej ilości ale takze na kamieniach, w piasku itp. Ogólnie rzecz biorąc bez nich akwarium by nie pociągnęło ponieważ NO2 jest to bardzo szkodliwy zwiazek (przedewszystkim jest to produkt uboczny odchodów, resztek pokarm, martwych czesci roslin, padłych ryb itp.) które one zwalczają i w ustabilizowanym akwarium NO2 jest niezmierzalne.

I tyle wystarczy Ci w zupełności wiedzieć;)

Opublikowano

Poczekaj, poczekaj... a ile masz akwarium?? One aturalnie się tworzą w filtrze, poprostu gdy kupujemy pożywke dla bakterii nitrifikacyjnych pojawiają się szybciej. Jezeli akwarium masz ponad 2 miesiace to nie jest Ci to potrzebne.

Jezeli sie jednak nie przejezyczyłes i chodzi Ci o szczepy tych ze bakterii do nowego awkarium to można wziąść je na zasadzie podłączenia do akwarium wkładu który szedł już w innym lub poprostu żeby twój nowy filter pochodził przez tydzien w jakimś innym akwarium juz ustabilizowanym.