Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś z forumowiczów mógłby podać mi przykładową dietę dla metraclima pulpican, yellow i maingano,akwarium 240l.Czy ta obsada jest żywieniowo ok? Proszę o rady przykładowych pokarmów i częstotliwości ich podawania.

Z góry dziękuje.

Opublikowano
  eljot12 napisał(a):
Jeśli chodzi o przykładowe pokarmy http://forum.klub-malawi.pl/pokarmy.php brać wybierać :)

Interesuje mnie pozycja KJ - klasyfikacja jakościowa, na jakiej podstawie pokarmy znajdujące się w tabeli otrzymały oznaczenia W, S, N, czy z zebranych doświadczeń hodowlanych, testów laboratoryjnych, ceny czy z innych powodów.

Opublikowano
  darkon napisał(a):
  eljot12 napisał(a):
Jeśli chodzi o przykładowe pokarmy http://forum.klub-malawi.pl/pokarmy.php brać wybierać :)

Interesuje mnie pozycja KJ - klasyfikacja jakościowa, na jakiej podstawie pokarmy znajdujące się w tabeli otrzymały oznaczenia W, S, N, czy z zebranych doświadczeń hodowlanych, testów laboratoryjnych, ceny czy z innych powodów.

Nie warto korzystać z tego ;)

Bez odpowiednich testów taka klasyfikacja jest mało przydatna.

Jeżeli karmicie kilkoma pokarmami to trudno wskazać , który na co wpływa ; )

Możesz karmić te ryby takimi pokarmami jak :

Hikari Cichlid Excel , Tropical Malawi , Tropical Krill ,Tropical Spirulina Super Forte

Oczlik - nawet codziennie.

Wodzień

Artemia

Opublikowano
  darkon napisał(a):

Interesuje mnie pozycja KJ - klasyfikacja jakościowa, na jakiej podstawie pokarmy znajdujące się w tabeli otrzymały oznaczenia W, S, N, czy z zebranych doświadczeń hodowlanych, testów laboratoryjnych, ceny czy z innych powodów

IMO jest to subiektywna klasyfikacja na podstawie zebranych doświadczeń hodowlanych twórców bazy i forumowiczów.

Malpat napisał(a):

Hikari Cichlid Excel , Tropical Malawi , Tropical Krill ,Tropical Spirulina Super Forte

A ta propozycja poparta jest z pewnością odpowiednimi testami i wieloletnim doświadczeniem :mrgreen:

Opublikowano
  eljot12 napisał(a):
  darkon napisał(a):

Interesuje mnie pozycja KJ - klasyfikacja jakościowa, na jakiej podstawie pokarmy znajdujące się w tabeli otrzymały oznaczenia W, S, N, czy z zebranych doświadczeń hodowlanych, testów laboratoryjnych, ceny czy z innych powodów

IMO jest to subiektywna klasyfikacja na podstawie zebranych doświadczeń hodowlanych twórców bazy i forumowiczów.

Malpat napisał(a):

A ta propozycja poparta jest z pewnością odpowiednimi testami i wieloletnim doświadczeniem :mrgreen:

Nic takiego nie napisałem . ;)

Ale odsyłanie do bazy pokarmów i traktowanie tego jak wiarygodnego źródła informacji jest błędem.

Hikari cichlid excel jest pokarmem podstawowym dla moich pyszczaków i efekty są rewelacyjne.

Opublikowano

Taki Dainichi specjalizuje się tylko w pokarmach dla pielęgnic.Udoskonalali swoją formułę x lat by pokarm był doskonały.Natomiast taki Tropical robi pokarmy dla wszystkich ryb,żółwi i czegoś tam jeszcze...jak zostaną odpady to to zmielą i wrzucą do puszek,podpiszą jako Malawi i na półki...Dla mnie różnica ogromna między tymi pokarmami.

Opublikowano
  Perez666 napisał(a):
jak zostaną odpady to to zmielą i wrzucą do puszek,podpiszą jako Malawi i na półki...

A skąd wiesz, masz na to jakieś dowody? Osobiscie używam teraz pokarmów Hikari i O.S.I. , ale dwadzieścia kilka lat wstecz nikt o nich w PRL nie słyszał. Hodowało się pyski na zwykłych Tropikalach. sałacie, makaronie, żywej dafni i oczliku. Ryby były w doskonałej kondycji, pięknie wybarwione. Zastanawiam się czy faktycznie warto wydawać wielką kasę na super żarcia.

Opublikowano
  darkon napisał(a):
A skąd wiesz, masz na to jakieś dowody?

To samo robi się z żywnością dla ludzi,więc kto by tam się przejmował rybami... nie sądzisz?

Opublikowano
  darkon napisał(a):
Zastanawiam się czy faktycznie warto wydawać wielką kasę na super żarcia.

No tu to trochę przesadziłeś :wink: zadaj sobie trochę trudu i sprawdź ceny, wielkości opakowań (weź pod uwagę że Nature Food i Dainichi podaje się połowę porcji w stosunku do pokarmów "klasycznych") i porównaj . Pewnie okaże się że ta wielka kasa to różnica kilku - kilkunastu procent :) (kiedyś bawiłem się w taką wyliczankę ale nie chce mi się szukać)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.