Skocz do zawartości

dopiero startuję - proszę o porady doświadczonych malawistów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z czerwonym bedziesz miał problem bo o ryby w tym kolorze ciężko w Malawi.

Jest oczywiście L. Trewawasae Zimbawe Rock który ma czerwonawy grzbiet, Jest też Hongi SRT z czerwonym grzebiecikiem, no i Maylandia Greshakei z czymś na grzbiecie wpadającym w czerwień i to by było na tyle...

Nie liczę oczywiście fire fisha która to z Malawi nie jest chociaż się podszywa.

Opublikowano

co to za ryba maingano - nie ma takiej w bazie ryb? można trzymać ją z saulosi?

jestem też skłonny trzymać rdzawego z saulosi można?

Opublikowano

a Melanochromis cyaneorhabdos z saulosi pasuje?

podoba mi się też metriclima aurora i labidochromis hongi? Mógłby któryś dobrze żyć z saulosi?

PS. Woda już jak kryształ :)

Opublikowano

podoba mi się też metriclima aurora i labidochromis hongi? Mógłby któryś dobrze żyć z saulosi?

PS. Woda już jak kryształ

mam też problem - z roślinnościa bo skromna ale coś musi być - anubiasy dałem na skały ale cryptocoryna jest w piachu kwarcorym i nie porośnie bo korzenie raczej zgniją - można je włożyc w doniczki ze zwirem i przysypać piachem lub może dać trochę żwirku wprost pod piach w tym miejscu gdzie ma być roślinka? pozdrawiam

Opublikowano

PS. Woda już jak kryształ

mam też problem - z roślinnościa bo skromna ale coś musi być - anubiasy dałem na skały ale cryptocoryna jest w piachu kwarcorym i nie porośnie bo korzenie raczej zgniją - można je włożyc w doniczki ze zwirem i przysypać piachem lub może dać trochę żwirku wprost pod piach w tym miejscu gdzie ma być roślinka? pozdrawiam

Z P.saulosi spróbuj kilka samców.

Nurzaniec powinien ładnie rosnąć.

Opublikowano

Oba mogły by żyć z saulosi ale IMO twoje akwa jest zbyt małe :( .

Proponuję saulosi ale odmianę "coral" plus nieterytorialnego yello i masz 3 kolory: niebieski, pomarańczowy i żółty, kolorowa i spokojnie (jak na pyszczaki :wink: )

można je włożyc w doniczki ze zwirem i przysypać piachem lub może dać trochę żwirku wprost pod piach w tym miejscu gdzie ma być roślinka?

Jak najbardziej można.

Opublikowano

Witam! Sprawa ma sie tak - męczyłem się, męczyłem ale w końcu akwa jest - jak na pierwsze malawi dla mnie przepiękne!! Jestem zachwycony! Bielutki piaseczek wapienie z anubiasami, na tyłach kryptokoryny i mimo, że korner akwa to jest super. Mam już 10 szt saulosi i 8 yellow... są super ale za żółto mi... i tu mam kilka pytań. Póki rybki małe to ok a postanowiłem docelowo kupić akwa 400 l prostokąt a ten 200 litrów corner będzie u mnie w pracy bo już nie podoba mi sie tło zewnętrzne i te rurki z całego osprzętu, więc jeśli chodzi o ilość ryb to się nie boję.... Jak dać zdjęcie by się pochwalic? Po drugie jak będzie większe akwa to czy mogę dołożyć trzeci gatunek bez krzywdy dla ryb - podoba mi się socolofi bo by fajnie kontrastował... Po trzecie mam 10 szt saulosi - są młode i same żólte - czy to tylko samice czy może samiec się wybarwi na niebiesko za jakiś czas.

Poza tym jestem zachwycony zachowaniem tych ryb - pływają wokół skałek stroszą się i mimo, że małe już mają chatakterek....

Mam też pyt odnośnie filtra - mam wewnętrzny 1000 l na godz i daje radę z oczyszczaniem i mam też terta ex 700 zewnętrzny i też ok - ale kiedyś nie działał non stop a teraz tak... czy przez to jego żywotność się bardzo skróci i ile więcej mogę zapłacić za prąd :)?

Pozdrawiam!