Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym tłem to tylko zabawa żeby je przykleić na szybę (ja kładłem na posmarowanej szybie olejem), IMHO jeżeli tło ma być jednolitej barwy to tylko folia samoprzylepna ORACAL, 3M i wiele innych. (najtaniej)

Opublikowano

To tlo " nie trzyma podanych wymiarow" ,po bokach ma siate, tak ze klopot jest z dokladnym wklejeniem tego .Tlo wykonane jest z bardzo twardej zywicy tak ze mozna przy wymianie wody czyscic szorowac itd.(jezeli ktos chce oczywiscie).

Podstawowa wada dyskwalifikujaca w moim przypadku to tlo to siatki ,za waskie i za niskie .Ale moze tylko ja mialem takiego pecha .

Zalety :niska cena ,z pewnoscia bardzo wytrzymale mechanicznie.

Mam cos takiego w piwnicy ...nieuzywane :) myslalem ze bedzie idealne do 240l akwy ale ..sie pomylilem.

Takie tla sa montowane w pewnej odleglosci od tylnej czesci akwy by byla mozliwosc ukrycia calej "techniki" tzn grzalki ,rur ssacych, do zamontowania dysz wyrzutowych,schowania pompy cyrkulacyjnej ..itp.

Opublikowano
ok dzięki chyba przećwiczę folię samoprzylepną

Nie ma co ćwiczyć kup trochę większy od szyby arkusz, przyklej a wystające skrawki obetnij nożykiem do tapet, pęcherze (jak będą) przebij, wyciśnij powietrze i po sprawie.

Opublikowano

ok tak zrobie jak mówisz:p Mam nadzieję że jest to takie proste jak mówiesz i nerwy nie będa potrzebne:smile: dzięki pozdro

Opublikowano

Ja bym dał do środka, mam takie 150x50 w całości - wromaka i jest super.

Woda i trochę zanieczyszczeń zawsze znajdzie drogę aby tam się dostać, cobyś nie robił. Ja za tło dałem rurkę ssącą od filtra zewnętrznego i wten sposób załatwiony problem z zaleganiem syfu i martwą wodą.

A jeśli zdecydujesz się na folię od zewnątrz to znam świetny sposób na klejenie każdej folii samoprzylepnej.

Jak wiadomo bąbelki powietrza bardzo ciężko wycisnąć z powierzchni (zawsze coś zostanie, więc sprawdzony sposób , to klejenie na mokro.

Powierzchnię szkła , płyty ...... spryskujemy wodą i kleimy folię następnie ręcznikiem , szmatką ..... należe zaczynając od srodka w kierunku brzegów wyciskać wodę z pod foli.

Mówię wam dużo łatwiej pozbyć sie pęcherzyków wody niż powietrza.

Firmy reklamowe kleją tak wielkie powierzchnie i jest git.:P

Opublikowano
Ja za tło dałem rurkę ssącą od filtra zewnętrznego i wten sposób załatwiony problem z zaleganiem syfu i martwą wodą.

Jeżeli filtr służy za mech. to tak, jeżeli służy za biologa to wtedy nie jest dobry pomysł.

Jeżeli chodzi o klejenie to faktycznie masz rację (zajmowałem się kiedyś wyklejaniem znaków drogowych i reklam) ale musiałbyś mieć akwa położone "plecami" do góry bo inaczej folia będzie spadać. Na czarnej folii aż tak pęcherzy nie będzie widać, na niebieskiej to już inna sprawa, ale wszystko jest do zrobienia, nawet jak zostaną drobne pęcherze to po paru dniach znikną (coś na zasadzie tapety po tapetowaniu) folia się trochę naciągnie pod wpływem temp.