Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może to i banalny temat, ale łatwiej mi zapytać mądre głowy, niż eksperymenować samemu. Otóż mam na rozruchu aqua 126 l, gdzie w swoim czasie zamieszka docelowo 8 Yellow i koniec. Mam dwa filtry - zewnętrzny przelewowy AquaClear 200 i wewnętrzny AquaEl Fun1+.

Pytania:

Czy filtr wewnętrzny powinien dodatkowo napowietrzać, czy tylko filtrować, a jeśli bąbelki są potrzebne, to na ile intensywne ?

Jaki prąd wody lubią Yellow ?. Czy strumień z wewnętrznego winien być dyskretny, na powierzchnię, czy raczej mocny na ściankę ???

Jakie filtry założyć do zewnętrzbnego ? Czy wystarczą dwie gąbki, czy raczej jakieś inne ?

Tylko błagam, nie piszcie o kubełkowym, bo nie będę go do tego aqua kupował. Wiem również, że niektórzy kręcą nosem na przelewowe dla pyszczaków, choć nikt nie wyjaśnia dleczego. W swoim czasie hodowałem w tym aqua saulosi przez kilka lat i dochowałem się trzech pokoleń, przy wyłącznie zewnętrznym - przelewowym.

Dzięki za rady i pozdrawiam.

Opublikowano

Przez jakiś czas miałemw 200l kaskadę i u mnie się nie sprawdziła. Te filtry mają taką konstrukcję, że woda przepływa przez wirnik, a dopiero później przez wkłady. Pyszczaki to bardzo brudzące ryby, więc wirnik szybko się zabrudza, więc regularnie filtr należy wyłączać i czyścić. Nawet nie ruszając wkładów (na ile się da, bo do wyczyszczenia wirnika i tak trzeba je wyjąć) jakaś strata w bakteriach jest. Przy tak małym złożu może to wpłynąć na stabilność biologiczną. W małym akwarium jak wiadomo nie jest ona najlepsza.

Dodatkowo jeśli w akwarium masz piasek istnieje duże ryzyko, że jakaś jego ilość dostanie się do filtra. Wirnik+piasek= tragedia

Nawet zastosowanie prefiltra niewiele tu pomaga. Owszem, filtr wtedy można czyścić trochę rzadziej, ale u mnie i tak co najmniej raz w miesiącu był rozkładany, bo przepływ praktycznie stawał.

Jako wkład oczywiście ceramika i to ta z górnej półki. Przy tak małej ilości wkładów nie można oszczędzać na ich jakości.

Co do wewnętrznego, wystarczy, jak wylot będzie skierowany na powierzchnie. Jakaś cyrkulacja na pewno będzie, a i napowietrzanie w jakimś stopniu będzie zapewnione.

Opublikowano

Ja myśle, że jednak mapowietrzanie w wewnętrznym dużo daje... raz że ryby przynajmniej u mnie po wyłączeniu "bąbelków" tak jakoś dziwnie niemrawo pływają, po drugie mam dwa filtry kubła i wewnętrzny i przy dość dużym prądzie wody gdy tylkko wyłączałem "bąbelki" lub ustawiałem na minimalną ilość tafla wody dziwnie stawała choć akwarium mam zakryte w obudowie.

Kaskade też miałem i raz że akwarium było strasznie niestabilne, a dwa jakość samej wody i warunki po włożeniu kubła bardzo znacznie się poprawiły.