Skocz do zawartości

Klasyfikacja podgatunków z grupy Mbuna .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych Malawistów.

Przeczytałem kilka artykułów omawiających nazwy rodzajowe rybsk z grupy Mbuna , ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

Wiem, że do najstarszej nazwy rodzajowej zaliczamy Pseudotropheus (1922 r.) , po pewnym czasie powstały podrodzaje , takie jak Tropheus(1984 r.) i Maylandia , a na końcu Metriaclima (1997 r.) , która nie wiem dlaczego wypiera pierwotne nazewnictwo Maylandia.

Domyślam się , że istnieje jakiś schemat według którego ryby były klasyfikowane do poszczególnych podgatunków .

W związku z tym moje pytanie jest - Czym sugerowano się klasyfikując różne gatunki do poszczególnych podgatunków .

Jeżeli powtarzam pytanie to z góry przepraszam, ale nie mogłem tego nigdzie znaleźć .

Pozdrawiam.

Opublikowano

Uuu - podjąleś się zadania porównywalnego do zrozumienia kobiet ;)

Jakiś czas temu też miałem takie ambicje i chciałem sobie to jakoś uporządkować ale finalnie okazało się to syzyfową pracą.

Zamieszanie jest tak wielkie w nazewnictwie, do tego dochodzą rożne wersje regionalne danego gatunku, do tego cały czas nie ma jakiegoś wspólnego porozumienia między naukowcami co do używanych nazw więc nie jest to takie łatwe jak by się mogło wydawać.

Tu była mowa o gatunkach wystepujących w naturze - jeżeli dołożymy do tego jeszcze pomysły sprzedawców związane z nazwami to już wychodzą takie rzeczy o ktorych nie śnilo sie filozofom...

Opublikowano
Czym sugerowano się klasyfikując różne gatunki do poszczególnych podgatunków .

Nie można zaklasyfikować gatunku do podgatunku, kolega myli pojęcia, królestwo zwierząt ma następujące jednostki systematyczne:

Królestwo

Typ

Gromada

Rząd

Rodzina

Rodzaj

Gatunek

Podgatunek

Zapewne koledze chodzi o to, czym kierowano się przy klasyfikacji poszczególnych gatunków do rodzai.

Kierowano się mianowicie cechami taksonomicznymi poszczególnych gatunków. Cechy taksonomiczne ryb to między innymi: kształt ciała, głowa, płetwy, typy płetwy ogonowej, typy łusek, linia naboczna, kości.

Organizmom klasyfikowanym w obrębie poszczególnych jednostek taksonomicznych nadawane są nazwy naukowe:

- uninominalne (jednoczłonowe) dla taksonów o randze wyższej od gatunku,

- binominalne (dwuczłonowe) dla gatunku, złożone z nazwy rodzaju, do którego gatunek należy, i epitetu gatunkowego, określającego ściśle dany gatunek,

- trynominalne (trójczłonowe, trynomy) dla podgatunku, złożone z nazwy gatunku, w którym wyróżniono ten podgatunek oraz specyficznej dla niego nazwy podgatunkowej.

uff, to tak w skrócie z tego co pamiętam z dawnych czasów, jeśli coś się pozmieniało to proszę o sprostowanie :D

Opublikowano

Może rzeczywiście źle się wyraziłem , nie chciałem zapytać o klasyfikację gatunku do podgatunku bo to taki skrót myślowy z uwagi na fakt, że pierwszym w kolejności będzie gatunek, a po nim jednostka pomocnicza czyli np. podgatunek .

Dziękuje za te piękne nazwy naukowe , które i tak prędzej czy później zapomnę , ale dalej nie wiem jakie to cechy taksonomiczne decydują o tym w której odnodze podgatunkowej znajdzie się ryba .( idąc dalej tropen Darkona ) tu od razu prośba nie podawajcie mi typów Taksonów bo widzę, że macie szeroką wiedzę, ale mnie interesuje zależności o których napisałem wyżej.

Na pierwszy rzut oka zaklasyfikowanie gatunku do podgatunku jest proste, ale po czasie okazuje się , że jednak nie wszystko jest takie kolorowe :)

Opublikowano
ale dalej nie wiem jakie to cechy taksonomiczne decydują o tym w której odnodze podgatunkowej znajdzie się ryba

Czy chodzi ci ot dlaczego np. grashekei Wiliams mbuna należy do Maylandia?

Należy dlatego że ma: twardych promieni w płetwie grzbietowej 17-18, miękkich promieni w płetwie grzbietowej 8-9, twardych promieni w płetwie odbytowej 3, miękkich promieni w płetwie odbytowej 6-7, blaszek w pierwszym łuku skrzelowym 8-12 itd. oryginalny tekst "Dorsal spines (total): 17 - 18; Dorsal soft rays (total): 8-9; Anal spines: 3; Anal soft rays: 6 - 7. Gill rakers on first ceratobranchial 8-12; gill rakers on first epibranchial 2-3"

te dane znajdziesz na http://www.fishbase.org

Opublikowano

Dziękuje Ci za tą cenna informację :)

Wydaje mi się jednak, że więcej czynników składa się na podział jak np. pobieranie pokarmu, układ gębowy itp.

W każdym razie pomogłeś.

Opublikowano

Wydaje mi się jednak, że więcej czynników składa się na podział jak np. pobieranie pokarmu, układ gębowy itp.

Tak oczywiście masz rację ale nigdzie nie znalazłem konkretnej informacji o parametrach dla Maylandia :D