Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzy korpusy starczą ? tzn bardziej mi chodzi o biologa czy nie wstawić dwóch + 2 mechaniki. Pierwszy mechanik przed pompą, kolejny za i na koniec biologi. W ogóle jest sens ? Jak to wygląda u was i czy byście coś zmienili w swoim narurowcu bo wiadomo że wszystko wychodzi w praniu i wtedy człowiek staje się mądrzejszy a nie chciałbym później wszystkiego przerabiać :)

Opublikowano

2 korpusy równolegle do mechanicznego cedzenia śmieci przed pompą, 1 korpus z fbf za pompą. Grundfos 25-40 na 1 biegu, akwa 700l. Nie zmieniłbym niczego bo się sprawdziło. Tylko trzeba zapewnić sensowną cyrkulację wody w zbiorniku,ale to jest potrzebne w każdym przypadku obojętnie czy masz kubeł czy samodział.

Opublikowano

rozumiem że w obydwóch mechanikach taki sam wkład zastosowałeś skoro to idzie rownolegle ? Większość uklada korpusy szeregowo z rożnymi wkładami ale widzę ze u Ciebie to się sprawdza. Żadnych zabrudzeń w wodzie i czy wydajnosc pompy nie spada z racji zastosowania dwóch filtrów przed nią ? Fbf z jakim piaskiem ? Masz może foto z tej instalacji ? Powoli przymierzam się do do narurowca, podest lada chwila będzie gotowy i mogę ruszac z cala instalacja. Każda wskazówka, porada mile widziana

Opublikowano

A ja gdybym miał miejsce w szafce zrobiłbym inaczej: jako mechaniki przed pompą dwa korpusy równolegle z wkładami sznurkowymi (w zależności od potrzeb 50-100 mikronów) wymieniane naprzemiennie, jako biologia za pompą dwa równolegle wypełnione "matrixem" http://www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1924:porwnanie-powierzchni-matrix-eheim-substrat-pro-i-jbl-micromec&catid=111:artykuy&Itemid=263

lub jeden z matrixem a drugi techniczny (np. purigen, węgiel itp.).

Opublikowano

mam teraz nad czym myśleć... grundfos 25-40 wystarczy przy rozmiarach akwarium 170x45x45 ? Przypominam ze narurowiec ma być u mnie jedyna filtracja w akwarium, rezygnujac z innych kublow i filtrów wewnętrznych.

Opublikowano
A ja gdybym miał miejsce w szafce zrobiłbym inaczej: jako mechaniki przed pompą dwa korpusy równolegle z wkładami sznurkowymi (w zależności od potrzeb 50-100 mikronów) wymieniane naprzemiennie, jako biologia za pompą dwa równolegle wypełnione "matrixem" http://www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1924:porwnanie-powierzchni-matrix-eheim-substrat-pro-i-jbl-micromec&catid=111:artykuy&Itemid=263

lub jeden z matrixem a drugi techniczny (np. purigen, węgiel itp.).

Ja mam właśnie bardzo podobny układ w nowym zbiorniku :wink:. Różnice są takie, że równolegle połączone korpusy z wkładami sznurkowymi mam za pompą, a za korpusami mam rozdzielony trójnikiem wylot: jeden na dwa korpusy szeregowo(matrix+węgiel) a drugi na FBF ze złożem~1,2kg. Napędza to wszystko Aquabee UP3000. Układ działa już prawie trzy miesiące i jak na razie nic bym w nim nie zmienił. Nie licząc cyrkulatora to cała filtracja w zbiorniku 150X55X50.
Opublikowano

ano właśnie, ponoć pompa lepiej wyrzuca niż zasysa dlatego mechanik za pompa może być bardzo dobrym rozwiązaniem, to takie moje mniemanie, uzytkownicy zarówno jednej jak i drugiej opcji z mechanikiem przed pompa chwalą sobie te rozwiązania. Przy takiej ilości korpusow przeplyw wody nie spada za mocno ?

Opublikowano

Sam jestem zdziwiony, że UP3000 daje radę. Planowałem UP5000 ale podłączyłem na próbę słabszą pompę i ....tak już zostało. Nie wiem jakby to wyglądało przy pompie CO, nie miałem jej.

Opublikowano

Moim zdaniem pompa C.O. da radę (masz 3 biegi :wink: ). Przy łączeniu równoległym dwóch "sznurkowych" wypadkowa obciążeń będzie chyba podobna jak w przypadku jednego? Mechanik przed pompą dodatkowo zabezpiecza pompę przed uszkodzeniem (np. zatarcie poprzez zassanie piasku), bez niego będziesz musiał pomyśleć nad jakimś prefiltrem.

Opublikowano

Kiedyś rozmawiałem w serwisie grundfosa ze specem od pomp i twierdził on (nie wiem ile w tym prawdy), że wirniki tych pomp są tak skonstruowane (dokładnie spasowane z komorą), że właściwie nie ma możliwości aby dostały się tam jakiekolwiek zanieczyszczenia.