Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ponownie

mam akwa od pół roku i mały problem.

jako wystrój mam wapienie .na początku były ładne bialutkie a teraz zrobiły sie rdzawe nawet brązowe i przy białym piasku nie wygląda to ładnie

czy jest jakiś sposób żeby nie zachodziły takim kolorem????

Opublikowano

Nie wiem czy nie odpisywałem na identyczny post wczoraj:) To brązowe to chyba napewno okrzemki i to jak najbardziej normalne zjawisko... potem na miejsce tego wejdą glony które piękie pokryją Ci kamienie...

W malawi to chyba jak najbardziej normalne, no i raczej musisz liczyć się z tym że kiedyś z białego wapienia nie zostanie Ci nic:) Akwarium powoli dojrzewa, a to jest tylko tego dowodem. Oczywiście możesz spowalniać proces np urzymując niskie no3 aby glony nie miały warunków do szybkiego rośnięcia ale myślę, że z czasem je polubisz gdyż jest to bardzo dużą częścią malawi, a także rybki uwielbiają spędzać czas zajadając sie glonami pokrywającymi kamienie:) Ja miałem u siebie żółty piaskowiec, a aktualnie z tego koloru to przebijają sie może trzy punkciki ale akwarium przybrało wspaniałego klimatu.

Opublikowano

Tak jak czester napisał :D z białym się pożegnaj, no chyba że będziesz je ciągle wyjmował i szorował, ale jak glon dobrze się weżre w podłoże to i mechanicznie ciężko go ruszyć.

Opublikowano

Mnie na atak okrzemków i ogólnie na kontrolę

glonów pomógł znakomicie Liposarcus multiradiatus :-)

No wiem, nie każdemu odpowiada taki dodatek do Malawi.

Ale gwarantuję, że jest mu lepiej niż popularnemu ancistrusowi,

jest na to wystarczająco pancerny.

milc