Skocz do zawartości

Uryna + dojrzały filtr ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To masz problem, nie wiem czy chcesz wpuszczać duże ryby, czy małe, ale i tak po wpuszczeniu całej obsady czeka cię wzrost niepożądanych parametrów. Jeśli jednak nie wpuścisz ryb to bakterie nie utrzymają się w odpowiedniej ilości aby znów nie doszło do wahań parametrów.

Opublikowano

Na twoim miejscu poczekałbym aż NO2 będzie niewykrywalne, wlałeś uryny więc aby się jej pozbyć bakterii namnoży się sporo ( IMO nawet przez kilka dni bez pożywki bakteriom nic się nie stanie).

Biodigestu dodałbym po wpuszczeniu obsady, dzięki temu nie powinieneś nawet zauważyć wahnięć parametrów :) .

Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł :wink:

Opublikowano

Hmmm, no to chyba musze poczekac na nastepny tydzien. A moge wpuścic zamiast pyszczków rybki inne, np molinezje itd a wyjme je i dam całą obsade pyszczków ? Ew moge wpuscic całość msobo a demasoni później kupie, z gorszego źródła :( Które z rozwiązań lepsze ? I nie wiem czy dodawać tego biodigestu, czy nie :( A rybki młode 3-4 cm.

Opublikowano

Jeżeli masz od kogo "pożyczyć" kilka rybek na kilka dni to mogą być to nawet molinezje.

Chodzi o coś co będzie produkować pożywkę dla bakterii.

Przy tak małych rybach powinno być spoko - lecz ja na Twoim miejscu dodał bym Biodigest - jak napisał eljot - razem z wpuszczeniem ryb.

Ile tych ryb chcesz wpuścić?

Opublikowano
A moge wpuścic zamiast pyszczków rybki inne, np molinezje itd a wyjme je i dam całą obsade pyszczków ?

Jeżeli masz od kogo "pożyczyć" kilka rybek na kilka dni to mogą być to nawet molinezje.

Czy moglibyscie mi wytlumaczyc czym roznia sie inne ryby (wspomniane np. molinezje) od pyszczakow?Przeciez tak samo odczuwaja bol i wplyw zlych parametrow wody bedzie taki sam na nie jak i na pyszczaki.

Zalatuje mi to troche hipokryzja. Nie zaleca sie wpuszczania ryb do nieustabilizowanego baniaka, wiec dlaczego molinezje, gupiki czy tez inne ryby maja miec gorzej niz pyszczaki?

Na twoim miejscu poczekalbym na zerowe NO2 i wpuszczal ryby, kontrolujac parametry po ich wpuszczeniu.

Opublikowano
Na twoim miejscu poczekalbym na zerowe NO2 i wpuszczal ryby, kontrolujac parametry po ich wpuszczeniu.

Całość obsady ?

Z tego co wiem, to chyba przy akwariach typu krewetki 2 tygodnie wystarczy (dojrzewania).

Usunąłem kontrowersyjny wpis.Proszę o niewypisywanie takich rzeczy.Perez666

edit:

No2 : woda jakaś w próbowce sie ciemnoróżowa zrobila, lekko czerwona nawet, nie pasuje do żadnej ze skali...moze 0.6 ? nie mam pojęciea

no3 : 20

Opublikowano

Brazylia - pewnie że inne ryby są gorsze od pyszczaków. Ja jak zrobiłem plac zabaw dla swojego syna to też najpierw zawołałem dzieci sąsiadów żeby przetestowały czy wszystko wytrzyma zanim wpuściłem moje dziecko :P:P:P

Dobra starczy tych sarkazmów.

Na poważnie to o molinezjach (czy jakichkolwiek innych rybach) pisałem w kontekście zarybiania zbiornika.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby wpuszczanie docelowej obsady w kilku grupach - ale skoro nie może tego zrobić to po ustabilizowaniu się parametrów za pierwszą grupę mogą posłużyć przykładowe molinezje - i w momencie gdy dostanie ryby z docelowej obsady wyłowić molinezje i wpuścić całą obsadę.

Z drugiej strony wydaje mi się że gdy zastosuje Biodigest może wrzucać całą obsadę - przecież 3-4 cm rybki nie narobią za dużo syfu i IMO biologia da sobie radę.

Opublikowano

No to poczekam do piątku, moze no2 spadnie do 0...chociasz mało prawdcopodobne, jak spadnie wczesniej to dam te molinezje. Jeśli jednak w sobote kupie pyszczki, to cała obsada + biodigest (2 ampułki?) Czy takie coś załatwi sprawe ?

Opublikowano
Czy takie coś załatwi sprawe ?

Nie wiem nie znam specyfiku.

Z opisu wynika że to coś podobnego do Biodigest'u ale jak to działa - nie wiem.

Biodigest stosowałem kilka razy i za każdym razem efekty przerastające oczekiwania.