Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, noszę się z zamiarem zakupu baniaka o wymiarach: długość 186, szerokość 55, wysokość 45. Obecnie mam 200l standard (100x40x50) a w nim 4+9 P. saulosi. Saulosi mi się podobają i mógłbym zostawić np. 2+6 do nowego baniaka, resztę zamienić i dokupić coś innego. Tylko właśnie - co byście mogli polecić pod względem diety i kolorystyki - to znaczy równowaga żółtych i niebieskich, a może jeszcze jakieś inne? Jest wiele tematów dotyczących 450l standardowych, w tym będzie trochę większa powierzchnia dna, więc może padną jakieś inne propozycje. Rozmiar taki jak osiągają Saulosi jest ok, ale nie pogardził bym też jakimiś większymy pyszczakami :)

Ps. Ważną rolę będzie odgrywał także dymorfizm płciowy

Opublikowano

dlaczego taka mała wysokość? Daj 55cm, to masz już 100l więcej wody.

Jak chcesz mieć kolorowo, to propozycja pereza z chilumbami jest średnio trafiona, samice są raczej nieciekawe.

L. trewavasae thumbi albo chilumba, zapomniany. M lombardoi, duży i piękny williamsi, w poziome pasy M. parallelus... z doborem obsady jest zawsze tak samo, że ludzie napiszą Ci co sami lubią i im się podoba, a ma się podobać Tobie i w miarę zgadzać się żywieniowo :)

Opublikowano

odwiedzę lokalnego hodowcę i dowiem się co w ogóle jest dostępne. Co do wymiarów to są jakie są - kupuje używany baniak. Z przykładowych obsad na forum spodobała mi się:

Labeotropheus trewavasae

Labidochromis sp. hongi

Pseudotropheus saulosi

Metriaclima Estherae Red Red

Ale więcej napiszę po wizycie u hodowcy

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ponownie. Po wielu godzinach spędzonych w sklepach i na necie wybrałem kilka interesujących mnie ryb. Teraz zdaję się na bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki w doborze odpowiedniego zestawienia :) Tak więc:

Labidochromis sp. Hongi SRT

Maylandia Lombardoi

Melanochromis Auratus

Metriaclima Estherae Red-Red

Pseudotropheus Saulosi

Pseudotropheus Flavus lub Tropheops Red fin

Fajnie jak by była jakaś równowaga żółtych i niebieskich. Przypominam że akwa ma rozmiary 186x55x45h.

Opublikowano

W zasadzie chodzi mi też po głowie ta Zebra Chilumba. Na fotkach w bazie ryb najładniej wygląda Maison Reef, niestety nie mogę jej nigdzie znaleźć w sprzedaży. tan-mal oferuje coś takiego: Pseudotropheus zebra red top red chin Lundo 5 - 6 cm, jednak do końca nie wiem co to jest :D

Więc może coś takiego:

Labidochromis sp. Hongi SRT

Metriaclima Lombardoi

Metriaclima Zebra Chilumba Maison Reef

Metriaclima Estherae Red-Red

??

Najchętniej kupiłbym ryby od kogoś z forum (poza lombardami, bo tych mam pewne źródło w Olsztynie). Jeśli czytają to osoby, które chcialby odsprzedać te gatunki to proszę o kontakt.