Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,od kilku miesięcy jestem posiadaczem 126l akwarium.Dopiero od przedwczoraj w akwarium pływa 15 małych Saulosi (oczywiście będzie ich 1+4).Od kiedy posiadam akwarium jako biolog pracuje jbl e900,teraz muszę jeszcze jak najszybciej kupić filtr wewnętrzny i tu rodzi się pytanie jaki wybrać .Zastanawiałem się nad aquaelem unifiltr 1000 i od niedawna aqua szutem turbo 750 . Nie wiem , który filtr jest lepszy .Nie wiem czy aquael nie ma zbyt dużego przepływu bo nie orientuje się w tym jeszcze ,ale można go na pewno zmniejszyć wiec tragedii nie będzie ,gdy będzie za mocny . Jedyną jego wadą jest wielkość i tu właśnie przychodzi pora na aqua szuta . U niego z kolei nie wiem czy 750 poradzi sobie z wybieraniem kupek ,ponieważ mam w akwa duże skały i w drugą stronę jako ,że nie miałem nigdy do czynienia z filtrem wewnętrznym to nie wiem czy spadek wydajności będzie tak duży jak w przypadku mojego biologa czy może będzie prawie niewidoczny i zrobi pralkę a w informacjach o aqua szucie nie ma ani podanych wymiarów ani tego czy może być regulowany jedyne co wiem to to ze ma niski pobór energii .Proszę więc o pomoc w wyborze . Jeszcze drugie pytanko odnośnie samych rybek czy jest szansa ,że Saulosi z rozmytą atrapą jajową może być samiczką czy jeszcze mus się wyklaruje i będzie okrągła , bo jak tak to będe miał prawdopodobnie wszystkie samce .Nie wiem czy napisałem zrozumiale ,ale proszę o odpowiedź.

Opublikowano

Witaj,

Wymienionych filtrów nigdy nie miałem więc nie podpowiem.

W dziale sprzęt znajdziesz wiele opinii na temat obydwu.

Jeśli chodzi o atrapy jajowe, samiczki też je mają. Musiałbyś mieć niebywałe (nie)szczęście żeby na 15 ryb trafić 15 samców.

Pozdr.

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi w takim razie wybiorę aqua szuta , a co do rybek to zostalły mi jeszcze co najmniej 4 nie wybarwione w nich moja nadzieja .