Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

młody MELANOCHROMIS AURATUS ok 2 cm jego mama poległa zaraz po wypuszczeniu rybek została tylko jedna

obsada:

Labidohromis HONGI 3 sztuki

MELANOCHROMIS AURATUS 2 samce

Pseudotropheus Saulosi 3 sztuki

LABIDOCHROMIS YELLOW 2 sztuki

Pseudotrpheus Socolofi 1 sztuka

MELANOCHROMIS CRABRO 4 sztuki

rybki ok 5-8 cm

baniak 250 litrów

Opublikowano

Witaj,

Jeśli dorosłe mają max 8 a młoda 2cm to nie powinna już mieścić się w paszczy. Jeśli masz w głównym dużą ilość zakamarków do których dorosłe ryby nie mają dostępu możesz spróbować. Jeśli młode męczą się w przyciasnym kotniku, ryzykuj i wypuszczaj do głównego. Jeśli masz więcej wybierz ochotnika który zbada grunt, jeśli młodych jest mało, kotnik jest odpowiednich rozmiarów, a chcesz mieć pewność że sobie poradzą - poczekaj jeszcze z miesiąc.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale Twojej obsadzie daleko do poprawnej, zacząłbym od redukcji ryb nie odowiadających pozostałym żywieniowo i tych które rosną zbyt duże do takiego akwa dopiero później martwiłbym się nieodpowiednim stosunkiem samic wzgl. samców w poszczególnych haremach.

Tak czy inaczej trzymamy kciuki :wink: pozdr.

Opublikowano

dzieki za info wiem ze obsada jest nie taka jak trzeba kupujac rybki nie znalem sie ani troche, rybki ogolnie rosna szybko i nie mam wiekszych problemow z nimi, co moze sie dziac na dluzsza mete przy takiej obsadzie? co powinienem zmienic?

malucha mam jednego wiec poczekam z tym wypuszczaniem:)

Opublikowano
co moze sie dziac na dluzsza mete przy takiej obsadzie? co powinienem zmienic?

co?

więc samce zamęczą samice - to już Ci się stało

samce zaczną zabijać inne samce

w akwarium zostanie ci parę rybek i i tak nie będziesz zadowolony.

Opublikowano

rozumiemy, każdy się uczy...

pozostaje Tobie zastanowić się, które ryby są naj... a później redukcja.... i tak staniesz się szczęśliwym posiadaczem ryb z j.Malawi :wink:

Opublikowano

no te wlasnie bez samic zostaly mi 2 sztuki , byly wczesniej na 2 samcow 3 samiczki ale wszystkie mi padly, ten maluch w kotniku to mam nadzieje samiczka ale wynika z tego ze i tak mysze miec ich wiecej tak\?

jak w ogole u tych innych rozpoznac ktory to samiec a ktora samiczka?

Proszę używać opcji "edytuj" aby uniknąć pisania posta pod swoim postem.Perez666