Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czytałem kilka wątków, na naszym i innych forach, które omawiają temat pozbycia się nicieni, ale nie uzyskałem odpowiedzi.

Może mieliście kiedyś z tymi żyjątkami do czynienia i wiecie jak skutecznie się ich z wody pozbyć?

Nie robił bym z tego problemu, gdyby było i kilkanaście, kilkadziesiąt, ale są ich tysiące !

Dwa dni temu dostałem od znajomka nurzańce na których przywlekło się to paskudztwo.

Otworzyłem dzisiaj filtr i zauważyłem, że cała ceramika jest oblepiona nicieniami !

Boje się , że może mieć to z czasem przykre konsekwencje , kiedy zaczną przenosić się na ryby, czy na ikrę.

Podsumowując proszę o rady, które pomogą mi usunąć nie proszonego gościa ( najlepiej, o ile to możliwe nie używając chemii ).

Pozdrawiam i liczę na pomoc :)

Opublikowano

chyba chodzi Ci o wypławki, a te nie są szkodliwe dla ryb, ani dla ikry- oczywiście ikry pyszczaków, dla ikry która przytwierdzana jest do stałego podłoża wypławki są groźne, bo żerują na niej, ale dla tej inkubowanej w pysku nie są zagrożeniem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wbrew temu co sądzicie to nie są odchody , a jedna z rzadkich odmian wieloszczetów słodkowodnych które są rzadkością w szklankach.

Miałem problem bo Msobo nie chciały tego ruszyć , mimo , że bazują na diecie składającej się głownie z peryfitonu , ale widocznie od maleńkości dostawały pokarm w prostszej formie , więc ich naturalne zachowanie zostało zaburzone ;)

Na uwagę zasługuje fakt, że młode Msobo , które niedawno mi się wykluły nie gardzą ów robactwem , także odpowiednie DNA po rodzicach zostało przekazane i tym samym podejrzewam problem plagi wieloszczetów zostanie w naturalny sposób rozwiązany :)

Na marginesie - Na prawdę sądzicie , że fatygował bym się zamieszczać zdjęcia i pisać wątki na forum gdybym miał do czynienia z odchodami ?

Potraktuje to jako żart.

Można zamknąć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.