Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam akwarium 100x40x50 w którym za biologie odpowiedzialny jest Jbl e-900 a mechanik to atman 202 i nie jestem do końca zadowolony z obiegu wody, po prostu nie wszystkie syfki docierają do gąbki mechanika, pewnie dlatego że jest schowany za dużą skałą serpentynitu, oczywiście nie ma tragedii i pewnie bym na to nie zwracał uwagi gdyby tło było strukturalne w kolorze innym niż czarny, a umnie jest czarne tło ze spienionego pcv i dlatego nieczystości bardziej rzucają się w oczy.

Pan w zologicznym powiedział że przesadzam, ponieważ w naturze też są zanieczyszczenia, ale nam właśnie oto chodzi żeby się ich pozbyć bo ma być pięknie.

I tu moje pytanie czy mam zastosować Reef Circulator 2600 http://allegro.pl/reef-circulator-2600-cyrkulator-morski-aquael-i1539599053.html

lub wywalić atmana i zamienić go na AQUAEL CIRCULATOR 1100 l/h http://allegro.pl/aquael-circulator-1100-l-h-cyrkulator-pompa-i1526482437.html

albo kupić jedno i drugie, oczywiście nie chce w akwarium mieć wirówki :)

Opublikowano

hej. sprawdzilem parametry twojego atmana i slabiutki jest... ja bym poszedl w strone wymiany na glowice z gabka, zamiast dawac cyrkulator ktory moze poprostu zrobic wirowke z ktorej atman niewiele wylapie. czyli opcja 2 wydaje sie byc sensowniejsza. swoja droga to nawet pomysl nad poszukaniem czegos jeszcze tyci mocniejszego (ok 1500 l/h), stlumic zawsze mozna a przyspieszyc juz nie koniecznie...pozdro

Opublikowano

Witaj kolego myślę że jak chcesz zmienić to kup sobie at 203 połowa kolegów go pleci . Jego wydajność to 2000 l ale zawsze możesz zmniejszyć sobie. Mam go i osobiście polecam i wcale nie jest aż tak drogi. Problem jest tylko taki że jest trochę głośny jak jest przyczepiony na szybie, z tym też sobie można poradzić stawiając go luzno i juz jest cicho.