Skocz do zawartości

otoski vs. glon brunatny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś w Was stosował w zbiorniku z pyskami otoski jako "pożeracze" glonów??

nie mogę sobie poradzić z glonami brunatnymi a nie chcę używać chemii, dlatego myślę o wpuszczeniu otosków które może pomogą zadbać o czystość w akwarium..........

Proszę nie edytować poprawek moderatora!Perez666.

Opublikowano

a dlaczego bez przesady ???? dużo dobrego słyszałem o wpuszczeniu takiej ekipy porządkowej.......

Opublikowano
A spójrz na optymalne parametry wody dla otosków.

wiem co masz na myśli ale mając kiedyś ogólne i wodę PH 6,2 do 7.0 żaden nie odszedł.

więc tu w malawii sądzę że dadzą radę i pomogą mi w tej pladze.... bo wiem i widziałem że potrafią wiele.

a jak już zrobią co należy oddam je z powrotem skąd mam zamiar je wziąć.

nie wiem jak już walczyć, pozbyć się brunatnych...

Opublikowano

otoski nieporadza sobie z agresywnymi pyszczakami , ryby te beda podgryzane przez terytorialne malawi co bedzie skutkowalo utrata pletw i generalnie marnym zyciem

parametry wody brak roslin i wogole slaby pomysl , kiedys u mnie w akwa plywaly kiryski do czasu az pyszczaki niepodrosly

Opublikowano

Skoro chcesz wpuścić otoski aby posprzątały a potem je oddać, to równie dobrze możesz posprzątać sam :wink: . Szczoteczką usuniesz z kamieni a ostrą gąbką z roślin jeśli je masz. Bród z wody odfiltruje gąbka z mechanika, efekt będzie podobny a przynajmniej otoski nie ucierpią :)

Opublikowano
Skoro chcesz wpuścić otoski aby posprzątały a potem je oddać, to równie dobrze możesz posprzątać sam :wink: . Szczoteczką usuniesz z kamieni a ostrą gąbką z roślin jeśli je masz. Bród z wody odfiltruje gąbka z mechanika, efekt będzie podobny a przynajmniej otoski nie ucierpią :)

też tak podszedłem do tematu....

tylko glony brunatne tak szybko rosną że czyszczenie co 7 dni to już mus.Robię to systematycznie w czasie podmian....

ale po 4dniach glon znów wychodzi i się rozrasta:

NO2=0

No3=do 20max (w 7dni po podmianie)

PH=7.5

temp 27

Po4= bliskie0

Opublikowano
tylko glony brunatne tak szybko rosną że czyszczenie co 7 dni to już mus

No to otoski non stop na walizkach :wink:

Tak poważnie to jedyny sprawdzony sposób na okrzemki to je przeczekać, z czasem przewagę w akwarium przejmą inne glony/rośliny.

Opublikowano

Spokojnie, daj im i sobie czas... Z czasem przekształcą się w śliczne zielenice..

Btw.Perez czasem śmieje się, że miałem najbardziej zaglonione akwa na klubie :mrgreen: