Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest jakaś reguła jak długo powinno się świecić światło w akwarium MALAWI? Pytam bo moje akwarium stoi na przeciwko okna (widok na południe) i mimo iż promienie słoneczne nie dosięgają szyb to w akwarium jest bardzo jasno (zauważyłem, że żadna świetlówka tak nie wybarwia jak światło słoneczne). Poza tym praktycznie do 17 nie ma mnie w domu. Zatem pytanie czy jest sens świecić światło od 10 rano czy wystarczy po prostu, że poświeci 17-21 kiedy jestem w domu?

Zapraszam do oddania głosu w sondzie.

Opublikowano

Skoro nie ma Cie w domu, a w akwarium jest jasno to nie widzę sensu jego doświetlania.

Ja takie prawdziwe oświetlenia mam między 17, a 23 - reszta dnia 18W świetlówka żeby coś tam widać było i tyle. W Weekend świecę cały dzień.

Opublikowano

I właśnie o to chodzi - ryby byle by nie miały ciemno - jeżeli wystarcza oświetlenie naturalne (nie mylić z bezpośrednim nasłonecznieniem) to byle ryby miały te ponad 10 godzin jasno, czy będzie to realizowane poprzez doświetlenie lampami czy inny sposób wsio rybka.

Opublikowano

Ja świecę od 17 do 22-23 czyli 5do 6 godz. Akwa mam przy oknie od zachodu. Mam takie same zdanie co mirsto że naturalne światło najlepiej wybarwia np maingano czy msobo są tak ciemne i świecące aż miło patrzeć. Myślę że nie potrzeba świecić jak masz jasno.

Opublikowano
Póki co mam tylko okrzemki nawet przy świeceniu 10h.

widocznie masz mało papu dla glonów.

Pamiętasz zakładaliśmy w tym samym czasie akwa, ja miałem okrzemki a Ty nie, ja mam teraz rozrastające się pięknie zielone glony. Może musisz poczekać, doda, że świetlówki świecą 8 godzin+3 godziny LED.

Opublikowano

A możesz załączyć jakieś aktualne fotki z glonkami? Ja świece póki co 9h 36W Aquarelle. No3 mam na poziomie 15-20. Podmiana co 7-10 dni 15% wody.