Skocz do zawartości

Młode Malawi sukcesywne dokupywanie sprzętu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem tu nowy, a więc równocześnie z moimi pytaniami proszę o wyrozumiałość :)

Jako że od niedawna mam swój kawałek natury w domu i również od niedawna zainteresowałem się akwarystyką w szczególności Malawi, prosiłbym bym o kilka porad co do pielęgnacji ryb w moim zbiorniku :)

Zacznę może od wymienienia sprzętu który posiadam.

Akwarium 120 l

Filtr wewnętrzny AquaSzut 750l ( zbiornik z gąbką oraz z ceramiką)

Filtr zewnętrzny kubełkowy Project PJF 1001 1000lh ( gąbka, keramzyt, ceramika )

Grzałka Aqua-el 250W

Oświetlenie 1 świetlówka T8 Master 15w TLD + jakieś 1.5 m taśmy smd z diodami ( świetlówka 10h dziennie diody dodatkowo oraz jako oświetlenie klubowe )

Ze względu na chroniczny brak "wolnych" pieniędzy zestaw kompletowany na bieżąco w większości z rynku wtórnego.

Podłoże to biały grysik, kryjówki zrobione z piaskowca oraz kamieni znalezionych nad Bałtykiem:) ( jakoś to wygląda)

Obsada :

Pseudotropheus saulosi 1+ 3 (docelowo chciałbym 1+5 lub 2+8)

2 glonojady

Pyski pływają już od jakiś 2 miesięcy, na piaskowcu zaczęły pojawiać się jakieś kropki po przeszukaniu tematu z glonami dochodzę do wniosku że są to okrzemki, żadnych zmian w zachowaniu ryb pływają jak szalone i cieszą się że ktoś się nimi zaopiekował :)

Moje 1 pytanie rozchodzi się o testy, jako że po prostu nie stać mnie na kupno całego zestawu od razu prosiłbym o jakieś propozycję jakie testy po kolei zacząć kupować ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Najwazniejsze to testy no2, no3 i pH.

Pozniej mozesz jeszcze dokupic na po4.W zadnym wypadku nie kupuj testow paskowych, w stylu 5in1 czy tym podobnych.

Testy takie sa niemiarodajne.Zaopatrz sie w testy kropelkowe.

Opublikowano

Testy na PO4 bym sobie darował, nie są miarodajne. No chyba, że Rowa, Merck lub miernik HI, ale te są dosyć drogie. Natomiast przyda się test na twardość węglanową (kH) i tutaj producent raczej nie ma dużego znaczenia.

Opublikowano

Jeżeli krucho u Ciebie z kasą to poszedł bym inną drogą.

Skoro pyski pływają już 2 miesiące, filtracja spoko to wygląda na to że cykl się zamknął.

Weź zanieś wodę do zoologa do zbadania będzeisz miał pewność.

Jeżeli NH3 i NO2 są na niewykrywalnym poziomie znaczy dobrze.

W takim wypadku kupujesz test na NO3, pH i KH (w tej kolejności)

Jeżeli NH3 lub NO2 jest na wykrywalnym poziomie musisz się zaopatrzyć w cały zestaw czyli NH3, NO2, NO3, pH i KH

Opublikowano

Dzięki za info własnie kupiłem pierwszy test No2 (tropical), a w przyszłym tygodniu kupię następne NO3 i ph :) Dziś zbadam wodę :)

Opcja z zaniesieniem wody do zbadania fajna tylko ze względu na tylko jeden sklep zoologiczny w mojej okolicy który nie oferuje takiej ... , może to i lepiej przynajmniej na stanie będzie cały zestaw który na pewno nie raz się przyda: )