Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów i pozdrawiam.

Mam pytanie w związku z nowym akwa. Przerobiłem pokrywę z wiórówki i zamontowałem 3 komplety na świetlówki t5.

Niestety dałem sie namówić w zoologu na zakup sprowadzanej z Chin świetlówki marine glo firmy GLO (wybuliłem za nią ponad 90), posiadam tekże świetlówkę firmy SYLVANIA luxline plus i dokupiłem do nich zwykłą świetlówkę w składzie budowlanym 2700 K 25 w, ponieważ tu w Jaśle nijak nie można dostać t5, tylko przez neta, zresztą w Rzeszowie tylko w jednym zoologu były t5 i tylko te, którą mam. Efekt jest nastepujący http://img141.imageshack.us/i/dscn0621b.jpg/ http://img109.imageshack.us/i/dscn0632e.jpg/

Ogólnie wykląda to troche jak dyskoteka, niebieska przebija przez piasek, tworząc na szybie akwa niebieskawe odcięcie.

Zastanawiałem się, czy nie zrobić z niej oświetlenia nocnego, ale jest zbyt silna (jeśli dobrze pamietam 18000K) i w sumie mysle już nad samodzielnym zrobieniem nocnego z ledów.

Proszę Was o pomoc w dobraniu i rozplanowaniu światła, będę w nim trzymał saulosy i maingano, dekoracja to grota z kamieni i tło złupka - wszystko piaskowiec.

I jeszcze pytanie - zauwayłem na forum, że wielu pyta sie o jedną świetlówke do 200l, więc pytanie, czy 3 świetlówki do tkiego zbiornika to nie za dużo? czy taka ilość światła nie prześwietli akwa i nie będzie straszyc ryb?

Sylwania sie sypie bo to używka (końcówki ledwo trzymają się szkła, wiec je posklejałem zwykłą taśmą, aby sie całkiem nie urwały), więc i tak za jakiś czas będę musiał kupić nową, nie wiem tylko jakie i nie chce kasy wydawac w ciemno.

dzieki z góry za pomoc

Opublikowano

Ja miałem 2 świetlówki T8 ale po pewnym czasie jedną odłączyłem.Został JBL marine day.

ja przy aulonokarach red mam 1 świetlówkę 25 W Sylwania Grolux

akwarium 200 l

Aulony w 200l ? :shock:

Grolux to "cukierkowa" świetlówka,nie polecam.

Opublikowano

czy zatem da sie jakoś wykorzystać tę marine glo???

może jakoś dałoby rade j przyciemnić i zrobić z niej nocne, tylko jak to zrobić aby jej nie rozwalić?

jeżeli zdecydowałbym sie na 2 świetlówki, to jakie wybrać?

Opublikowano

Zostaw tylko 1 świetlówke. Pyszczaki nie lubią zbyt bystrego światełka.

Moim zdaniem tak jak koledzy uwazają najlepsza była by JBL marine day.

Opublikowano

dziękuje Wszystkim za pomoc. już zamówiłem jbl marine day, mam nadzieję, że dotrze do mnie w tym tygodniu. pozdrawiam kolegów

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zostaw tylko 1 świetlówke. Pyszczaki nie lubią zbyt bystrego światełka.

Moim zdaniem tak jak koledzy uwazają najlepsza była by JBL marine day.

A skąd ta pewność? Pięknie się prezentują pod HQI , jak i w jasnym , słonecznym świetle.

Rybom to właściwie koło ogona lata jak mamy oświetlony zbiornik , światło jest dla nas.