Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam od kilku miesiecy przyszczaki. Akwarium 240 l., z obsadą: Maylandia lombardoi (3/5) i Maylandia estherae red-red (1/1). Akewarium posiada wiele kyjowek, troche roślin (o dziwo jeszcze nie zostaly zjedzone)

Proszę o radę jaki gatrunek pyszczaków mogę wpuścić do akwa aby zróźnicowac obsadę? Czy obecny skłąd jest odpowiedni ? Będę wdzięczny za informacje i pomoc.

Opublikowano

jeżeli uzupełnisz estherae (pysie trzymamy w haremach) to nie powinieneś juz niczego dodawać. I tak masz już obsadę taką jakiej ja bym nie polecił do tego akwarium. 3 samce lombardoi - też niezbyt widzę tule samców w tym akwarium,wydaje mi się że w tym roku jeszcze zostanie jeden samiec.

Opublikowano

5 samic lombardoi i 3 samce lombardoi, w tym jeden duży (dominujący) ok 15 cm.

Czytałem, że Maylandia lombardoi jest średnio - agresywnym pyszczakiem w grupie mbuna

Opublikowano

Ok, rozumie, że baniak moze byc w przyszłosci zamały - trzeba pomysleć o zmianie. Poza samcem reszta pyszczaków to mniejsze osobniki ok. 5-10 cm. Ryby dostałem w tzw spadku więc - sam nie projektowałem obsady.

Opublikowano
5 samic lombardoi i 3 samce lombardoi, w tym jeden duży (dominujący) ok 15 cm.

Czytałem, że Maylandia lombardoi jest średnio - agresywnym pyszczakiem w grupie mbuna

lombardoi jest zdecydowanie agresywny i obiera duze terytorium wtwoim przypadku cale akwa,ile czasu masz taka obsade?

Opublikowano

Pyszczaki mam od 3 m-cy. Wczesniej u kuzyna przez rok (albo dłużej) w podobnym składzie. Nie zaobserowałem w akwarium ustawiczych bójek samców i ganiania młodszych osobników. Obecnie 2 samice sa w trakcie tarla

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie zaobserowałem w akwarium ustawiczych bójek samców i ganiania młodszych osobników

Poczekaj troche ,a pewnie zobaczysz :wink:

Ja miałem taki numer: kupiłem `niby` saulosi - się człowiek uczy i nie znał nic , doradzono mi mi trzy samiczki i samca - i tak kupiłem, tyle , że po miesiącu zauważyłem ,że `samiczki` strasznie walczą miedzy sobą i ganiają inne rybcie,a `samiec` zwiewa - dość ostro.

Przełozyłem lombardoi do osobnego akwa i było jeszcze gorzej, więc od razu `sus` w galerie Forum i co się okazało ,ze mam 3 samce lombardoi i jedną śliczną samiczke - kolorki to miała super tyle ,ze ani chwili spokoju :shock:

A akwa podobne wielkością do Twojego - także w cuda nie wierze i kwestia czasu,aż się przekonasz na własne oczy - ja swoje sprzedałem osobie, co ma odpowiednie warunki dla nich.

Opublikowano

Kolego, nie wiem co mam zobaczyć? Ryby w akwa są od dawna, w dodatku to juz dorosłe osobniki w pełni wybarwione, wiec wiem ile mam samców i samiczek w baniaku. W dodatku samice po kolei inkubują (smacami byc nie mogą) :)

Co do obsady? wiekszość pisze ze lombardoi sie nie nadaje do 240l zbiornika, jednak pewnie nikt z piszących nie miał lombardoi (nie mówiąc o pomyslach innych jak należy trzymać ryby). Może mam male doswiadczenie, jednak faktem jest ze ryby żyją, rozmanżaja się i nie zachowują sie dośc agreswynie względem siebie i innych osobników.

Opublikowano

Hm

18 sty 2011 - prosisz o pomoc http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=8825

6 marca 2011 - pytasz co możesz dołożyć

I mówisz mi/nam ,że nic się nie dzieje ?

Ja albo nie rozumiem czegoś,albo jestem głupi :?

Tam Ci doradzano byś oddał ryby bo nie nadają się do tego zbiornika,

a tu wałkujesz to od nowa.

Cóż - Twoje akwa, Twoje ryby - tylko po kiego licha pytasz (i to w dwóch tematach w zasadzie to samo) ,jak doskonale `już wiemy` ,że ryb nie oddasz,

a jeszcze pewnie dokupisz i za chwile powstanie kolejny temat typu `Ratunku`.

Powodzenia życzę :wink: