Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam - chce założyć małe akwa bo tylko 112 ewentualnie 126 litrów ze względu na ograniczenia przestrzenne. Moje pytanie kieruje do właścicieli takich zbiorników - jaki osprzęt powinienem kupić - czytam i czytam i nic z tego nie wynika myślałem o jakichś chinczykach żeby ograniczyć koszta.

Opublikowano
witam - chce założyć małe akwa bo tylko 112 ewentualnie 126 litrów ze względu na ograniczenia przestrzenne. Moje pytanie kieruje do właścicieli takich zbiorników - jaki osprzęt powinienem kupić - czytam i czytam i nic z tego nie wynika myślałem o jakichś chinczykach żeby ograniczyć koszta

Pamiętaj, tanio kupujesz kupujesz 2 razy, najpierw tanio potem właściwie.

grzałka

filtr zewnętrzny

filtr wewnętrzny

termometr

oświetlenie T8 lub T5

sterownik do oświetlenia

Zakładam że akwarium już masz???

jak nie to szkło najpierw +szafka+mata pod akwa+pokrywa+podłoże+skałki+tło lub folia +wiele innych

Opublikowano

Zamiast trzymania grata w środku gdzie i tak będzie za mało miejsca dla pyszczków, rozważ jakiś tani kubełek przeznaczony do trochę większego akwarium. Dalej to standard, oświetlenie , grzałka z termostatem odpowiedniej mocy, dobór graciarni nie różni się wiele od listy zakupów do np. 200l.

Opublikowano

Możesz mieć tylko filtr wewnętrzny,tylko zewnętrzny lub filtr zewnętrzny i wewnętrzny ;)

Z filtrów wewnętrznych polecam Aqua Szuta 750 turbo z gąbką.

Opublikowano

Powiem Ci to samo co powiedzial juz nabe.Kup jakis kubelek i tylko na tym oprzyj filtracje.Przy jednogatunkowej saulosowej obsadzie :wink: ,spokojnie da rade i nie bedzies zabieral tak cennego w malym akwa, miejsca.

Opublikowano

wielkie dzięki wszystkim - to na takie podpowiedzi liczyłem. tematu nie zamykam bo może ktoś jeszcze ma coś ciekawego do napisania - przez weekend muszę podjąć decyzje i złożyć zamówienie