Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z moimi podopiecznymi mam akwarium 70/35/40 wyłozone jest białym piaskiem

we wnętrzu są sztuczne rośliniki i piaskowce jako dekoracja

obsada to saulosi 1 samiec+2 samice (okolo 6cm) 2 zbrojniki l-144 i 1 gibbiceps malutki

a teraz problem:

nie wiem co sie dzieje ale od paru dni rybki przestały być tak żywe jak były, zazwyczaj samiec gonił wszystko co sie ruszało w akwarium a w tej chwili wszystkie saulosi siedzą razem w jednym miejscu i jakoś dziwnie 'dychają'

ktoś wie co to może być za problem?

Opublikowano
parametrow nie podam bo nie mam testerów... a filtracja mechaniczna wewnetrzna aquaela 350l/h

Testy to podstawa każdego szanującego się akwarysty.

Ten filterek nie wydoli jako mechanik i biolog,jest po prostu za słaby.Sądzę że masz problemy z parametrami i sukcesywnie podtruwasz ryby.

BTW masz za małe akwa na pyszczaki.

Opublikowano

Proponuje,

po pierwsze to wymienic akwa na wieksze bbo to nie nadaje sie w zadnym wypadku do hodowli pyszczakow, nawet jezeli sa to tylko male saulosi

po drugie to zbadaj parametry, bez tego daleko nie zajedziesz.

Opublikowano

czytałem ze najkrótsze akwarium powinno mieć 80cm i najwazniejsza jest wlasnie szerokość nie wysokość wiec 10cm krótsze chyba nie ma tragedii tym bardziej ze sa tylko 3 sztuki i więcej nie będzie..

A co myślicie o tych azotantach? może to jest winą? bo nie mam ani filtracji biologicznej ani zadnych roślinek bo mi się nie trzymaja w akwarium w piasku..

Opublikowano

A co myślicie o tych azotantach? może to jest winą? bo nie mam ani filtracji biologicznej ani zadnych roślinek bo mi się nie trzymaja w akwarium w piasku..

Trafiłeś w sedno ale raczej chodzi o azotyny.

A 10 cm przy 70cm robi dużą różnicę bo prawie 15%.

Opublikowano

a po drugie pyszczaki trzyma się w haremach

po to aby w razie tarła samica miała wytchnienie, po tarle też aby zaraz samiec się nią nie zajmował, 10 cm miejsca to miejsce gdzie ta ryba może się właśnie ukryć, skoro 70 cm się nada, to kolejny napisze ze 60 też bo to tylko 10 cm mniej od tego co ty masz.