Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żaden z w/w linków nie działa :twisted:

Po pierwsze:

- kupowanie piasku na allegro jest moim zdaniem głupotą,

- jak wyżej tym bardziej, że mieszkasz w Szczecinie

- biały piasek wygląda nienaturalnie, widać na kim odchody jak na dłoni

Po drugie :

- temat piasku był walcowany milion razy, przykładowo wpisanie słowa: kreisel w szukajce daje taki oto wynik http://forum.klub-malawi.pl/search.php?keywords=kreisel&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

:evil::evil::evil:

Opublikowano

Weź ten z kastoramy i nie kombinuj,mam taki biały z all..w malawi i ten z kastoramy w roslinnym.Uważam że biały jest zbyt sztuczny,świderki na nim wyglądają paskudnie,a jak kupa będzie leżeć to już wogle pełen bajer.Nie kupuj 50 kg bo worek 25 zupełnie wystarczy,pyszczaki przekopują piach na głebokość około 2cm,doliczmy dołki ze będą kopać to 5cm będzie w zupełności wystarczające.nie rozumiem ludzi co sypią ile mają nawet i po 10cm,a widziałem takie przypadki.

Opublikowano
pyszczaki przekopują piach na głebokość około 2cm,doliczmy dołki ze będą kopać to 5cm będzie w zupełności wystarczające

Hmm..Imponujące stwierdzenie. U mnie w akwa było 7 cm piachu przy przedniej szybie, z tyłu ok.12-15cm. Dla samców saulosi ( te obrały sobie rewiry przy przedniej szybie), oraz hongi ( tylna szyba ) taka kupeczka piasku nie stanowiła problemu. Pewnego dnia po powrocie z pracy zauważyłem "małą" zmianę dekoracji - mianowicie samiec hongi wykopał 10 cm dół, zasypując dwa mniejsze kamienie, które były granicami jego rewiru. Zachowywał się niczym multifascjatusy, których budowle mogłem oglądać w drugim akwarium.

nie rozumiem ludzi co sypią ile mają nawet i po 10cm,a widziałem takie przypadki.

Mało jeszcze widziałeś :mrgreen:

Opublikowano

W moim akwarium nie ma aż takich majstrów :D Jestem z takiej dziury zę tu nikt mi znajomy nie hoduje pysi,ryby w sklepie od roku te same.Pytam sprzedawce o jakieś kontakty,może ktoś jednak jest,ale niestety jeszcze nikogo z zamościa nie spotkałem,nawet na forum.

Opublikowano

hej.oryginalnie mialem piach kwarcowy - prawie bialy...z czasem delikatnie sciemnial ale spoko...po przejsciu na wiekszy baniak przelozylem miedzy innymi piach z mniejszego baniaka...braki uzupelnilem - i tu ciekawostka... w sklepie budowlanym wypatrzylem bialo - szaro - zolty piaseczek do wypelniania spoin w kostce brukowej...pieknie wyglada, jest tani i po 2 plukaniu juz nie pylil (mimo wszystko kontynuowalem plukanie po ok 7x na porcje)...moze sie to komus przyda...a jeszcze jedno...nie wiem o co chodzi i czy jest to wazne ale jak go sie potrze pomiedzy palcami to jest mniej szorstki od kwarcu...

Opublikowano

Co do piasku koralowego to ja mam ale tylko i wylacznie z powodu braku alternatywy.

Mam granulacje 1 mm.

Perez - co do spokoju odnosnie pH to bym nie przesadzal bo ja u mnie mam 7,8 i to podbite soda.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,wracam do tematu ponieważ chciałem przyznać się do błędu,Sławek miałeś racje co do piachu,postanowiłem zmienić na ten z castoramy,wybrałem część starego i dosypałem 25kg nowego,fakt że przysypałem wszystkie norki i dziurki dla młodych,ale po co mi one jak saulosi nie chcą sie mnoŻyć.Po dosypaniu piachu akwa ogarnął szał budowy i tarła,samce dekorują baniak według swoich upodobań.Natomiast samice juz noszą ikrę,nie wiem czy to tylko zbieg okoliczności czy pomogło więcej piasku.Nawet wystrój się poprawił bo z tyłu jest jakieś 10 cm a z przodu od5 do 2cm.Wyszedł mi efekt śniegu w górach :D który mi sie podoba.