Skocz do zawartości

Ochotka do saulosi i yellow?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy mogę żeby urozmaicić dietę dawać raz dziennie lub co jeden dzień ochotkę mrożoną dla saulosi i yellow?

Opublikowano

Bo tak często się zdarza, że to syf ze nie warto ryzykować.

Bardzo często zdarza się że larwy ochotki poławiane są z niezbyt czystych zbiorników.

A osobiście szkoda mi ryb aby potem przez nie umierały.

Opublikowano

A z tego co podaliście to co jest najlepsze i na 100% będę pewny że rybom nic się nie stanie?

Opublikowano

może to "wywrotowe" co napiszę - od kilku lat swoim mięso- i wszystkożercom raz na jakiś czas daję trochę mrożonej ochotki

nie widzę żadnych problemów z tym związanych, podają mrożonki tylko jednej sprawdzonej (przeze mnie) firmy

Opublikowano

Ochotka,jeden z najpopularniejszych pokarmów,jest bardzo niebezpieczną i nigdy nie powinna być podawana rybom.Ochotka zamieszkuje muliste sadzawki o stojącej wodzie i żywi się,pobierając pokarm z mułu,także wody,gdy zawiera ona chemikalia często toksyczne dla ryb,zwłaszcza dla ryb z jezior Malawi i Tanganiki.Larwy ochotki można znaleźć w bardzo kwaśnej wodzie, a ponieważ większość ich masy stanowi woda,jest też ona wchłaniania przez ryby.Pielęgnice malawijskie żyją w wodzie zasadowej i karmienie ich larwami ochotki może doprowadzić do pojawienia się w akwarium "Bloat".Ten sam problem pojawia się gdy karmimy ryby wodzieniem(tzw.szklarką) pochodzącym z kwaśnej wody.

Najlepszym rodzajem mrożonego pokarmu są :

oczlik(cyclops),lasonogi(Mysis)i kryl.

Za Adkiem :wink: