Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, mam w miare poważny problem. Przy zakupie pyszczaków jeden trafil sie jakiś kundel który po wybarwieniu przypominał samice saulosi z tym ze z atrapą jajową, ciemniejszy ciut i większy. Problem w tym ze 2 miesiące juz nie mam pojęcia co z nią zrobic. Ryby nie zabije ale także nie moge jej trzymać. Problem sie pojawił dzis bo inkubuje... Nie moge dopuścić żeby wyszły młode bo nie mam pewności że jak ją zostawie w akwarium wszsytie padną łupem dorosłych. Zaś kotnik mam zajęty i chyba nie miałbym serca ich zabić..

Co robić?

Posted

Niestety dylemat taki jest trudny do bezkrwawego rozwiązania. Nie ma możliwości rozwiązac tego inaczej niż przez radykalne posunięcia. Musisz uśmiercić wszystkie młode albo pozwolić aby zrobiły to za ciebie ryby albo poprostu skazac się na hodowle bastardów. W żadnym wypadku nie powinieneś ryb sprzedawać jedyne co wydaje sie dopuszczalne to oddanie rybek które przeżyły komuś kto ma akwarium ozdobne z pysiami i nie rozmanaża ich. IMHO najlepiej daj wypuścić młode w akwa dorosłe najprawdopodoniej sobie poradzą z tym problemem.

Posted

gorzej jak nie poradzą:/ Ta rybcia aktualenie jest 1,5cm wieksza od reszty. Kompletnie nie pasuje. Jakoś nie kroi mi sie jej zabijać, glupie ale w ogólnym akwarium które mialem kiedys to moze i bym to zrobil, a teraz to jakby mi chociaż jedna zdechła to bym sie pochlastał:/ Zostawie ją w ogólnym, mam nadzieje ze poradzą sobie z nimi. Ale i tak problem co z dorosłą zrobic?

Posted

Niestety nic ci w tej gesti nie poradzę. Mój synek kiedyś zbierał wadliwe genetycznie pysie ale gdy miał ich już 5 następne musiałem uśmiercać bo zbieranie ich to droga do nikąd. Tak samo jest z bastardami. Ryby dorosłej już bym nie zabił. Dlatego gdybym juz miał taką rybę to bym miał do końca chyba że dałbym znajomemu tak jak zrobiłem ze swoimi dziwolągami ;) ( kolezanka trzyma 4 iodotropheusy z wadami wiedziała jakie są ale je chciała bo są sympatyczne i zabawne ). Dlatego aby pozbyć się takich problemów wadliwe rybki uśmiercam.