Skocz do zawartości

Dojrzewanie zbiornika a ospa...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i pozdrawiam kolegów klubowiczów.

Zalałem baniaczek ok. 2,5 tyg. temu, wpuściłem jako startery 4 welonki, ale, gdy zobaczyłem, że jedna dostała ospy, przeniosłem je do 50 - tki (jak wyzdrowieją, to je oddam do sklepu), a do akwa (200 l) dodałem soli, ichtio i denitrol JBL. Dziś niestety dopiero pierwszy raz zmierzyłem parametry (miałem wypadek z okiem)- i tak: PH - 8 (w kranie 7, ale mam dekoracje z piaskowca - tło i kamulce), KH 18; GH 27; NO2 3-5, NO3 50. Powoli na kamieniach od góry pojawia sie glon, wpuściłem też ok 7 świderków. Powoli podnoszę jeszcze temp. do 30-32 st, aby zabić ew. resztki kulorzęska. Moje pytanie: po wsypaniu soli (ok 20 płaskich łyżek) podmieniłem 1/4 wody, czy potrzebuje jeszcze wypłukiwać tę sól, i czy nie będzie wpływać na parametry, ile jeszcze może potrwać czas dojrzewania akwa (aby sie umówić ze sprzedawcą - będą saulosi i maingano). Dzieki z góry.

Wątek wydzieliłem.Perez666

Opublikowano

Najlepiej byłoby przefiltrować wodę przez węgiel. Ryby możesz wpuścić kiedy wyniki będą ok. Na razie nie są. Troszkę poszalałeś z kalibrem działań (ichtio, sól, temperatura) wystarczyłoby zadziałać samą temperaturą - szczególnie że akwarium stało puste. Kontroluj parametry na bieżąco. Gdyby NO3 wychodziło ponad 50 ppm to podmień 10-20% wody, tak aby nie przekraczać tej wartości. Kiedy No2 zejdzie do zera będziesz mógł wpuścić ryby.

Obserwuj czy razem ze spadkiem NO2 rośnie Ci NO3, nie wiadomo w jakim stopniu leczenie zaszkodziło bakteriom.

Opublikowano

Pojawił sie glon, i wg obserwacji są to sinice, dlatego od piątku zaciemniłem akwa, we wtorek podmienie część wody, oczyszczając jednocześnie kamulce. Kombinacja sól temp i ichtio wyszła ze szperania w internecie i z obawy, aby nie zostawic niepożądanych gości w akwa dla oczekiwanych pysków. Od 23.II spadło no2 i trwa do dziś 0.5; nastąpiło wachnięcie no3(50/30/50) obecnie jest 50;ph jest stale 8, ale nie podmieniałem jeszcze wody, odrobine spadło kh - 15 i gh-24. Poczekam zapewne na ryby jeszcze z 2 tyg, aby wszystko było gotowe.

Mam jeszcze pytanie:

- czy ma znaczenie gdzie w akwa ustawie wlot i wylot kubła (czy wlot powinien być po drugiej stronie wewnętrznego - wydaje sie, że spowoduje to konkretniejszą filtracje w całym akwa, czy może nie ma to żadnego znaczenia?)

- czy może dodać lub dodawać do wody denitrol JBL, aby uzupełnić bakterie, i czy nie potrzebują jakiejś pożywki i ew. co to mogłoby być?

- na jak długo zastosować węgiel?

- czy czekając na ryby mogę w jakiś sposób zawalczyć o pożądany glon

- jest to nowy zbiornik, nie mam testów na zawartość amoniaku, czy jest on istotny i powinienem sie w niego zaopatrzyc?

- czy jeśli to będą małe ryby:2-4 cm, to czy moge je wpuścić razem wszystkie, czy jednak trzeba zachować jakiś odstęp(będę je miał od jednego hodowcy ok. 100 km ode mnie: 10x saulosi, 10x maingano do wyklarowania haremów i późniejszej redukcji)

Opublikowano

Nie zaciemniaj akwarium. Po czym wnosisz że to sinice?

- czy ma znaczenie gdzie w akwa ustawie wlot i wylot kubła (czy wlot powinien być po drugiej stronie wewnętrznego - wydaje sie, że spowoduje to konkretniejszą filtracje w całym akwa, czy może nie ma to żadnego znaczenia?)

Wloty i wyloty ustawiasz tak żeby woda krążyła po akwarium. Najlepiej po okręgu. Wstępnie ustaw tak jak piszesz, dopiero kiedy wpuścisz ryby będziesz widział czy nic nie wala się po dnie.

-

czy może dodać lub dodawać do wody denitrol JBL, aby uzupełnić bakterie, i czy nie potrzebują jakiejś pożywki i ew. co to mogłoby być?
Możesz dodać. Możesz też nasypać trochę pokarmu (niedużo) Tak żeby móc obserwować czy z cyklem azotowym wszystko ok.

- na jak długo zastosować węgiel?
3dni w zupełności wystarczą.

- czy czekając na ryby mogę w jakiś sposób zawalczyć o pożądany glon
bez światła glonów nie będzie ;). W dwa tygodnie i tak dużo nie zdziałasz.

- jest to nowy zbiornik, nie mam testów na zawartość amoniaku, czy jest on istotny i powinienem sie w niego zaopatrzyc?
przydaje się szczególnie w sytuacjach takich jak Twoja, kiedy nie wiadomo w jakim stanie jest "biologia", lub przy restartach.

- czy jeśli to będą małe ryby:2-4 cm, to czy moge je wpuścić razem wszystkie, czy jednak trzeba zachować jakiś odstęp(będę je miał od jednego hodowcy ok. 100 km ode mnie: 10x saulosi, 10x maingano do wyklarowania haremów i późniejszej redukcji)

IMO zachowując umiar w karmieniu możesz je wpuścić "na raz".