Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Zastanawiam sie, jaki jest optymalny czas oświetlenia akwaium i w jakich porach dnia?

Ze względu, że zona karmi ryby z rana, świetlowki zapalaja sie od 7-12, i pozniej po południu 15-23 (w południe jest dosc

jasno w pokoju, gdzie stoi akwarium). Nie wiem, czy tak powinno to funkcjonowac ??? czy lepiej świecić w trybie ciągłym ? (np 12-23). Prosze o rady.

Akwarium 240 l (obasada - Pseudotropheus Lombardoi i Maylandia estherae red-red)

Swietlówki - Diversa (1x OPTI Plant i OPTI Natural 30W)

Będę wdzięczy o cenne rady.

Opublikowano

ok, tylko jak mam to rozumieć, gdy inni twierdza że nalezy swiecic w trybie ciagłym, bo zapalanie i zagszenie swietlówek stresuje ryby ? jakie sa Wasze doświadczenia ?

Opublikowano

ja mam w południe jasno w pokoju, więc nie widzę sensu włączać świateł - szczególnie i dlatego, że mnie nie ma - jakoś nie zauważyłem u siebie płochliwości ryb.

A również włącza mi się światło i wyłącza.

Opublikowano

Pytam tutaj, aby nie zakładać nowego wątku.

Jaki wpływ na procesy zachodzące w wodzie ma długość świecenia, barwa światła oraz długość fali? Generalnie piszę o normalnej sytuacji, gdzie nie stosujemy leków.

Czy tylko podczas wykwitu glonów oraz wysokiej temperatury w akwarium (tutaj pośrednio oczywiście) latem, długość świecenia oraz jego rodzaj ma znaczenie?

Opublikowano

U mnie glony duzo lepiej rosna przy dluzszym i intensywniejszym swieceniu.

Swiece: pn-pt 6.30 - 17 + 22-23 18W, 16.30-22.30 HQI 150W

weekend 18W tak samo + HQI 9-22.30

Opublikowano

Światło ma przede wszytkim znaczenie dla glonów i roślin (jeżeli takowe posiadamy) Zasadniczo im bardziej złożony organizm tym lepszego światła potrzebuje: rośliny potrzebują lepszego światła (mocniejszego) od glonów. Również widmo dla roślin jest bardziej istotne (duże ilości "czerwonego" światła) Jeżeli chodzi o glony to glony zielone są bardziej wrażliwe na jakość światła od brunatnych i czerwonych a te z kolei od sinic (które rosną nawet bez światła). Glony zielone rosną lepiej przy świetle "roślinnym", czyli obfitym w pasmo czerwone widma.

Co do ryb to charakterystyczna dla naturalnych miejsc zamieszkania większości gatunków jest obecność światła wstępnie "przefiltrowanego" przez słup wody. Jest to światło bogate w pasmo niebieskie i fioletowe widma. Stosowanie światła tego typu umożliwia mocne oświetlenie zbiornika bez negatywnego wpływu na ryby (szczególnie odłów i F1).

IMO powinno się świecić mocno i conajmniej przez 8 godzin bez przerwy. Wszystkie widzące zwierzęta są podatne na wpływ światła i naśladowanie naturalnego cyklu dobowego jest konieczne ze względu na gospodarkę hormonalną organizmu. Ja świece 16h bez przerwy.