djwhite22 Opublikowano 20 Lutego 2011 #1 Opublikowano 20 Lutego 2011 Witam Serdecznie Mam takie pytanie , od kilku tygodni pojawia mi się nalot na kamieniach , i zamiast ustępować to coraz więcej go jest . Zbiornik mam od 5 miesięcy . Parametry wody mam dobre , ryby zdrowe . Osad pojawia się na szybach w bardzo szybkim tempie , tydzień czasu i szybki brązowe gdzieniegdzie . jak to można usunąć ... W załącznikach zdjęcia
nabe Opublikowano 20 Lutego 2011 #2 Opublikowano 20 Lutego 2011 Nalot zupełnie zwyczajny. W naturze nic nie stoi w miejscu,kamienie były białe i zostały skolonizowanse przez glony okrzemki. Imo mycie zupełnie nic ci nie da i trzeba się z nimi polubić. Proponuję zajrzeć do wątku o glonach, jeśli chcesz wiedzieć z czym masz do czynienia.
djwhite22 Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor #3 Opublikowano 20 Lutego 2011 ale czy to ustąpi po jakimś czasie , czy już tak będzie . bo z tego co tak patrze to wiele osób ma naprawdę zadbane akwa i mają je długo , i nie widziałem u nich czegoś takiego
Perez666 Opublikowano 20 Lutego 2011 #4 Opublikowano 20 Lutego 2011 Okrzemki.Ustąpią lecz nie muszą.Temat omawiany wielokrotnie,zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi