Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że to mój pierwszy post na forum to witam serdecznie wszystkich.

Moja przygoda z malawi zaczęła się bardzo nietypowo, posiadam akwarium ogólne 72l i po "odejściu na drugą stronę" parki Mikrogeophagus ramirezi (pielęgniczki ramireza) szukałem zastępstwa, i dziwnym zbiegiem okoliczności stałem się posiadaczem parki (!) Labidochromis caeruleus. Rybki rosły,a ja zacząłem poszerzać o nich swoją wiedzę. Zrozumiałem w końcu co posiadam i rozpocząłem starania o nowy domek. Yelowki czuły się chyba dobrze w moim akwarium bo po jakimś czasie okazało się że to faktycznie parka, ponieważ pojawiły się nawet małe pysie !. W chwili obecnej jestem na etapie urządzania moim podopiecznym lepszych warunków, tak więc w mieszkaniu pojawił się nowy baniaczek 240l który w chwili obecnej jestem na etapie zalewania, tak więc za gdzieś 2-3 tygodnie przeprowadzka.

Po może trochę przydługim wstępie teraz moje pytania:

1. Jak uzupełnić obsadę labidochromis-ów w tej chwili jest samiec ok 10cm, samica 8cm i dwie małe 3-4 cm jeszcze nie można rozróżnić płci

2. Jaki gatunek (gatunki) można dołożyć do mojego akwarium żeby nie było pusto?

Opublikowano

Witaj.

Uzupełnij harem o samice,jako ewentualny drugi gatunek szukaj mbuny o preferencjach żywieniowych wszystko- lub mięsożernych o wielkości dorosłych osobników do około 12cm.

Opublikowano

Może jeszcze uszczegółowię moje pytanie dot Yellow: czy lepiej dokupić małych pyszczków i potem selekcja czy lepiej np 2-3 podrośnięte samice?

Jeszcze jedno pytanie czy na giełdzie zoo w Krakowie jest jakiś handlarz godny zaufania czy może lepiej przejechać gdzieś na Śląsk np do Trzebini ?

A uzupełnieniem do Yellow chyba na pewno będą jakieś niebieskie w paski, te cynotilapie faktycznie wyglądają na ciekawe rybki.

Opublikowano

Na pewno lepszym wyborem byłyby samice - jak byś oczywiście mial taką możliwość.

Teraz poszukaj samic Cynotilapii i zobacz jak wyglądają - szału nie ma.

Może dorzucisz Melanochromis cyaneorhabdos?

Ładny kontrast byłby :)

Opublikowano

Koledzy co powiecie na taką obsadę:

Labidochromis Caeruleus 1+3

Maylandia Greshakei 1+3

Melanochromis Cyaneorhabdos - maingano 1+3

Opublikowano

To w takim razie mam pomysł na taką obsadę:

Labidochromis Caeruleus 1+3

Melanochromis Cyaneorhabdos - maingano 1+3

Pseudotropheus saulosi coral 1+3

czy teraz pod względem żywienia będzie ok?