Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w moim akwarium przebywają 10 Saulosi 2-3 cm oraz 7 maingano 2-4cm.

Jeden z większych maingano zaczyna szefować w całym akwarium, przegania wszystkich zaczynając od tych zabarwionych na niebiesko po czym goni żólte saulosi.

Zastanawiam się czy jego dominacja będzie miała wpływa na rozwój Saulosi, czy ryby będą się gorzej rozwijały??Czy Saulosi podrośnie do takich wymiarów żeby próbować przejąć kontrolę nad akwa???

Opublikowano

musi byc jakis szef wszystkich szefow (samiec A) na razie jest nim maingano pozniej moze byc saulosi czas zweryfikuje kto bedzie rzadzil akwarium ale taka sytuacja jest normalna.

p.s do w pelni wybarwienia sie samca saulosi wystarczy ze bedzie mial wlasny rewir -grote i dominowal nad swoim gatunkiem a czy bedzie osobnikiem A czy B nie robi duzej roznicy.

Opublikowano

Jak będziesz miał 2-3samce saulosi to powinny sie wybarwić.

a jak będzie jeden to nie ???

Bardzo możliwe,że będzie słabo wybarwiony przy silniejszym maingano.

Sprawdzone we własnym akwarium ;)

Opublikowano

Generalnie zakładałem, że Saulosi będą w układzie 2 lub 3 samce i do tego ok. 5-6 samic.

Maingano w liczbie 4-5 z jednym samcem, tylko będzie kłopot z resztą do oddania (ciężko rozpoznać samice, z samcem nie mam problemu bo od wczorajszej potyczki pływa po akwa nadmuchany jak kozak-maślak).

Opublikowano

Zawsze szeryf całego zbiornika jest wybarwiony lepiej niż ta sama ryba będąca szefem tylko we własnym stadzie. Maingano raczej na pewno będzie rządziło całym baniakiem jednak nawet w przypadku, gdy zostanie jeden samiec będzie on wybarwiony i okresowo bardzo ładny ... o ile ni ebędzie nękany przez dominanta innego gatunku. W twojej obsadzie nie powinno to zachodzić. Najbezpieczniej jest jednak mieć więcej niz 1 samca, gdyby dominujacy saulosi zagonił inne samce warto postarać sie o sporo młodszego samczyka ten młodzik będzie stymulowł starszego samca a przy okazji będzie za szybki i sprytny aby dać zrobić sobie krzywdę. Maingano tego nie potrzebuje bo nawet będac tylko w parze zazwyczaj jest ślicznie wybarwiony.

Opublikowano

No właśnie maingano wiem, że mogę mieć w mniejszej liczbie z jednym samcem i będą się pięknie prezentowały a co do Saulosi to na ten moment widzę 5 kandydatów na zostanie samcem (mają po 2-3cm) do zredukowania do 3 ewentualnie 2.

Mam tylko nadzieję, że będą sie normalnie rozwijały pod "rządami" maingano, który goni wszystkich po akwarium.

Opublikowano

Gonienie to element życia tych ryb. Raz ich gonią innym razem one gonią kogoś czasem sie nie gonią to się wtedy piorą ot takie pyskie życie :D:lol::mrgreen:

Opublikowano
Gonienie to element życia tych ryb. Raz ich gonią innym razem one gonią kogoś czasem sie nie gonią to się wtedy piorą ot takie pyskie życie :D:lol::mrgreen:

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

i dlatego mam akwarium z pyskami, tylko żona nie lubi widoku nękania jej żółciutkich maluchów :wink: