Skocz do zawartości

Stała podmiana wody ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nurosław: Pomijając kwestię stałej podmiany, możesz coś więcej powiedzieć o wykorzystaniu Instalacji CO do ogrzewania akwarium? Jak z kontrolą temperatury w takim układzie?

Opublikowano

Sterowanie temperaturą.

- po pierwsze dobór odpowiedniej mocy urządzeń.

Zależnie od temp. zasilania kazdy grzejnik dysponuje okresloną mocą grzewczą. Przy podłogówce liczby sie ile W daje 1mb węża przy określonej temperaturze zasilania. Dzięki temu wiemy jakiej wielkośc grzejnik max można dać do zbiornika, lub ile minimum potrzeba.

Do sterowania może służyć zawór typu EL (zamykany/otwierany elektrycznie- są dwa typy: zawsze otwarty w przypadku braku zasilania lub odwrotnie zawsze zamknięty ) sterowany termostatem np. Rt-2 lub jakimś bardziej zaawansowanym.

Dobierając ogrzewanie troche słabsze, uzyskujemy wstępne podgrzanie wody w akwarium, a ostateczną temp. można uzyskać stosując tradycyjne grzałki w przypadku dużego zapotrzebowania na energię.

Jeśli nie przesadzimy z urządzeniem, to nie będziemy mieli problemu z nadmierną temperaturą.

zamiast szafki z blatem, można "szafkę" zrobić murowaną z blatem grzejącym.

Ewentualnie na takim blacie grzejącym może stac sump, który zasila akwarium w wodę. Można się pokusić o zatopieniu wężownicy bezpośrednio w akwa, sumpie itp.

Zastosować można zawory trójdrożne do sterowania temperaturą. W przypadku wymiennika - termostatem sterowana jest tylko pompa obiegowa tzw. małego obiegu zasilająca w ciepło na żądanie zbiornik.

Myslę że dla zbiorników 1m3 i więcej warto nad czymś takim pomyśleć - bo sama instalacja może wyjść dość kosztowna, szczególnie w bardziej rozbudowanym sterowaniu.

Wspominam o tzw. podłogówce, bo z założenia podłogówka jest ogrzewaniem nisko temperaturowym, max 40 C. Więc nie powoduje jakiś gwałtowych skoków temp, i mieści się w granicach tolerancji zbiornika.

Wydaje się że największe pole popisu mają Ci z własnym kotłem CO - większa kontrola nad pracą urządzeń. Oraz mieszkancy domów, z uwagi na odpowiednie zaplecze techniczne do prowadzenia instalacji - ale to można obejść pomysłowością.

Opublikowano

Nurosław zaprosisz mnie na piwo gdy już postawisz swój nowy dom z nowym akwarium :wink: . Domniemam, że będzie tam tyle pomysłów, że ryby nie dość, że będą grzane za pomocą energii atomowej, filtrację napędzi wiatrak, to jeszcze automatycznie uruchamiane przepływem w sumpie sitko będzie odławiało młode ryby, segregowało je i wpuszczało do w pełni zautomatyzowanych kotników :D:lol::mrgreen: . Dla mnie jesteś już teraz w galerii osób pozytywnie zakręconych w dziale: Adam Słodowy malawistów polskich :P . Szacunek za pomysłowość w sumie gdyby tak wcielić to jakoś w życie zwłaszcza na "powrocie" to faktycznie na rachunku za prąd można by oszczędzić :D . I pomyśleć że mnie już trafia jak muszę wymyślać te oprzyrządowanie do wanienki :mrgreen:

Opublikowano

no, z Choszczna nie masz do mnie daleko. Być może znów przyjadę do Was na Mistrzostwa Polski w Ratownictwie Wodnym, jeśli będą znów u Was, jak w ubiegłym roku. To się zgłoszę po 1 ( pierwsze) piwo :), a jak wróce z Tanzanii to chciałbym postawić własnie taki duży zbiornik. Wszystko zależy, czy na misję wylęcę w kwietniu czy we wrześniu.

Jak na razie woda jest, kanalizacja jest, powolny FBF wykorzystujący zamiast pompy, energię wody wracającej do sumpa też jest.

Ale 360l+80 to za małe, a miejsca jest dość na akwarium.

Dodam: warto zrobić pod akwarium nową podłoge - np. zamiast parkietu, paneli itp. - na szerokość jednej płytki wokół akwarium. Zawsze coś się na chlapie - np. woda spłynie po łokciu, jak się wyciąga rękę z akwa.

Opublikowano

Na piwo zapraszam zawsze to jeden więcej do inicjacji cyklu azotowego w wielkim baniaku :mrgreen:

Co do podłogi to mam ją specjalnie robioną pod baniak ale i tak maksymalizowałem szerokość zbiornika więc bez ścierki sie nie obędzie ;)