Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Szukam informacji o tej rybce bo chcę ją zamówić.Niestety bardzo mało o niej pisze. Jest to albo Melanochromis albo Pseudotropheus benetos :) Poproszę o informacje o niej - rozmiar,temperament i dieta.Jedyne co znalazłem to rozmiar - ok 10-11cm ?

Z góry dziękuję :)

Opublikowano

Faktycznie mało na jej temat...co udało mi się znaleźć:

żyje na głębokości około 10m,dorasta do 9cm i żywi się głównie małymi rybami,siedlisko:sand and rocky habitats...czasem nazywany jest też Melanochromis "blue"

Opublikowano

Ryby kupuję dorosłe ok 10-11cm F1 i większe już raczej nie będą.Jedynie ta dieta mnie ciekawi ? W przyszłym tygodniu je odbieram więc chcę wiedzieć czy faktycznie karmić lekkim mięskiem :)

Opublikowano
Ryby kupuję dorosłe ok 10-11cm F1 i większe już raczej nie będą.Jedynie ta dieta mnie ciekawi ? W przyszłym tygodniu je odbieram więc chcę wiedzieć czy faktycznie karmić lekkim mięskiem :)

Ok. 10cm osiągają w naturze. W akwariach w większości przypadków ryby rosną trochę większe więc wszystko możliwe (z ich wielkością). Żeruje na peryfitonie skalnym - typowa mbuna. Dieta zdecydowanie roślinna i z tym lekkim mięskiem bym nie przesadzał.

Opublikowano

W necie jak to w necie - znaleźć można (prawie) wszystko. ;) Tym razem sięgnąłem do Ada Koningsa "Atlas der Malawisee Cichliden" vol. III str. 96. Mogę podać także, że typowymi terytoriami samców są szczeliny (groty) pomiędzy kamieniami. Samice swobodnie pływają w toni. Obecnie nazwa gatunkowa to Metiaclima benetos.