susel95 Opublikowano 30 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Witam ! Szukam informacji o tej rybce bo chcę ją zamówić.Niestety bardzo mało o niej pisze. Jest to albo Melanochromis albo Pseudotropheus benetos Poproszę o informacje o niej - rozmiar,temperament i dieta.Jedyne co znalazłem to rozmiar - ok 10-11cm ? Z góry dziękuję
Perez666 Opublikowano 30 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Faktycznie mało na jej temat...co udało mi się znaleźć: żyje na głębokości około 10m,dorasta do 9cm i żywi się głównie małymi rybami,siedlisko:sand and rocky habitats...czasem nazywany jest też Melanochromis "blue"
susel95 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor #3 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Czyli malutka rybka...ale to dobrze. Dzięki
harisimi Opublikowano 31 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Mam pewne wątpliwości co do tych informacji ale poszukam wieczorkiem i je zweryfikuje
susel95 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor #5 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Ryby kupuję dorosłe ok 10-11cm F1 i większe już raczej nie będą.Jedynie ta dieta mnie ciekawi ? W przyszłym tygodniu je odbieram więc chcę wiedzieć czy faktycznie karmić lekkim mięskiem
leeri Opublikowano 31 Stycznia 2011 #6 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Ryby kupuję dorosłe ok 10-11cm F1 i większe już raczej nie będą.Jedynie ta dieta mnie ciekawi ? W przyszłym tygodniu je odbieram więc chcę wiedzieć czy faktycznie karmić lekkim mięskiem Ok. 10cm osiągają w naturze. W akwariach w większości przypadków ryby rosną trochę większe więc wszystko możliwe (z ich wielkością). Żeruje na peryfitonie skalnym - typowa mbuna. Dieta zdecydowanie roślinna i z tym lekkim mięskiem bym nie przesadzał.
susel95 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor #7 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Tu pisze jeden ,że żywi się małymi rybkami a tu ,że roślinny.To już sam nie wiem...Może na przemian pokarmami ?
Perez666 Opublikowano 31 Stycznia 2011 #8 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Ja podałem to co wyczytałem na necie,a tam o nim są znikome dane...leeri i harisimi dysponują fachową literaturą więc pewnie mają rację
leeri Opublikowano 31 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 31 Stycznia 2011 W necie jak to w necie - znaleźć można (prawie) wszystko. Tym razem sięgnąłem do Ada Koningsa "Atlas der Malawisee Cichliden" vol. III str. 96. Mogę podać także, że typowymi terytoriami samców są szczeliny (groty) pomiędzy kamieniami. Samice swobodnie pływają w toni. Obecnie nazwa gatunkowa to Metiaclima benetos.
Rekomendowane odpowiedzi