bezsenny Opublikowano 25 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Witam. W związku z planami zmiany obsady, chciałem zasięgnąć języka czy w akwarium 240l. mogę trzymać 1. Metriclime Zebre Chilumbe 2. Metriclime Aurore chodzi mi tylko o te 2 gat. ,
harisimi Opublikowano 26 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Chilumba jest za duża na taki baniak. 150x50 powierzchni dna to absolutne minimum dla tej pięknej ryby.
bezsenny Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor #5 Opublikowano 26 Stycznia 2011 a jakies inne pasiaki moze mphanga i aurora
Perez666 Opublikowano 26 Stycznia 2011 #6 Opublikowano 26 Stycznia 2011 a jakies inne pasiaki moze mphanga i aurora W tym zestawieniu jak najbardziej.
harisimi Opublikowano 26 Stycznia 2011 #7 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Jak najbardziej albo zamiast mphangi, Labidochromisa sp. mbamba.
bezsenny Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor #8 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Jaka jest róznica między P. Elongatus Mphanga ,a L. mbamba. Niewiem może jej niewidze, wydaje mi się że mbamba jest bardziej agresywna i częsciej przyjmuje postawe dominujacą. Niewidze róznić w ubarwieniu tych ryb.. Wymyślilem sobie 3 obsady które mi się podobaja,ale............ 1.Aulonocara / Maulana, Beanschi Bengi, Steveni Usisya, lub Jacobfreibergi. 2.Cynotilapia afra 1.Pseudotropheus Demasoni 2.Labodochromis Hongi SRT. 1. Melanochromis Interruptus 2. Labidochromis Mbamba Wszystko w układzie 1 do 3 w akwarium 240l. Wyłączając P. demasoni te rybki byly by ok 12 szt. Co do zmiany obsady jeżeli jest ktoś chętny na Saulosi 1+3 i Maingano 1+3+3 chętnie oddam w dobre ręce. Samiec saulosi ma ok 5 cm i nie chce sie do końca wybarwić. A ja szukam poprostu czegoś nowego. pozdrawiam
Perez666 Opublikowano 27 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Jaka jest róznica między P. Elongatus Mphanga ,a L. mbamba. Niewidze róznić w ubarwieniu tych ryb.. Poza budowa ciała,L.sp.mbamba ma żółte zakończenie płetwy grzbietowej po całej jej długości.Na płetwie ogonowej również widać sporą różnice,mpanga ma zdecydowanie większą powierzchnię w kolorze żółtym... 1.Aulonocara / Maulana, Beanschi Bengi, Steveni Usisya, lub Jacobfreibergi. 2.Cynotilapia afra Odpada,jednak 240l to imho za mało na aulony. 1.Pseudotropheus Demasoni 2.Labodochromis Hongi SRT. Względem diety ok,ale imo hongi jest zbyt duży na 240l. 1. Melanochromis Interruptus 2. Labidochromis Mbamba Imo najlepszy "zestaw".Samice interruptusa rozjaśnią Ci swą żółcią baniak,tylko pamiętaj że ta ryba jest bardzo agresywna w obrębie swojego gatunku.A dzięki mbambie będziesz miał również "pasiaka" w akwa
bezsenny Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor #10 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zostanę chyba przy zestawie numer 3 , zastanawia mnie tylko sprawa zestawu numer 1 z aulona . Czytałem artykuł Harriego i się zastanawiam. Ewentualnie zamiast interruptusa dać demasoni.?
Rekomendowane odpowiedzi