Skocz do zawartości

Pierwsze Akwa 112l - opinie i pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym się was poradzić co do mojego Malawi

a mianowicie co do obsady, sprzętu i o tym co wam do głowy przyjdzie

Akwarium 112l 80x35x40

Pokrywa 2x 25W

Napowietrzacz i filtr wewnętrzny Aquael 2,9W 350l//h

Grzałka 50W

Piasek kwarcowy

Kamienie z odry :shock:

a teraz pytania do was:

1. filtr o którym napisałem wyżej wydaje mi się że może być za słaby.. tzn. słabo dmucha.. a nie wiem jak z filtrowaniem bo na razie nie ma ryb i trudno ocenić.. :(

2. Obsada: P.saulosi 1+2/3 i Maylandia estherae – red red 1+2 ?? domyślam się odpowiedzi że zbiornik będzie za mały dla dwóch samców.. ale bardzo mi zależy na dwóch gatunkach... czy na upartego mogą być razem?

3. razem z akwarium kupiłem 2 zbrojniki Ancistrus żółte żeby zaszczepić bakterie w akwarium jeszcze ich nie wpuściłem tylko trzymam w malutkim akwarium chwilowo, kiedy mogę je wpuścić zaznaczę że woda do akwarium była wlana 20h temu

4. czy przetrwają z obsadą wyżej? rybki będę kupował małe wieć chyba nie będzie obaw o zjedzenie ich?

5. mam pewne obawy co do komody na którym stoi akwarium tzn. po prawej stronie akwarium miedzy linia wody a krańcem akwarium jest 7cm a z lewej 6,5. Mojemu znajomemu pękło akwarium przez wygięcie sie komody wiec trochę się boje..

akwarium jest ustawione na kartonie który dostałem do akwarium + 2-3cm styropianu.

6. przeczytałem że dobrze jest zabezpieczyć czymś dno przed osunięciem się kamieni i zbiciem akwarium, wyłożyłem dno cieniutkim styropianem i na nim jest 2-3cm warstwą piasku czy to był dobry pomysł?

to chyba wszystko w tej chwili.. :) jak coś mi się przypomni to napisze ;)

dziękuje za odpowiedzi

post-10675-1469571281897_thumb.jpg

Opublikowano

1.Tak za słaby,musisz wziąć poprawkę na to iż pyszczaki okropnie brudzą,poza tym nie wiem jak chcesz rozwiązać filtrację biologiczną...

2.Redy sobie odpuść,to masywne i dosyć duże ryby.Już dla saulosi imo jest to naciągane minimum....

3.Wystartować zbiornik można kilka sposobów np.uryna czy gotowe bakterie z pożywką lub mrożonka...

4.Poszukaj na forum ,ostatnio bardzo ładnie opisał to harisimi

5.Jakie "plecy" ma ta komoda?Dykta czy "pełne"z 18mm płyty?

6.Tak styropian pod kamienie jak najbardziej,piasku dosyp więcej.

Opublikowano

Witaj na forum :wink:

Dolej więcej wody do baniaka, wyrzuć ten napowietrzacz i zdejmij ten kamienny daszek w lewej strony. Spróbuj ułożyć kamienie w jakąś wielką kupe, wyciągniesz w ten sposób baniak w górę. No i obowiązkowo zrób jakiś filtr bio w akwa.

Opublikowano

1. Co mógłbyś mi polecić ?

2. Zależy mi na tym aby było kolorowo, więc jaki inny kolorowo ubarwiony gatunek i łatwo dostępny pasował by do saulosi ?

3. tak wiem.. ale gdzieś przeczytałem ze można właśnie zbrojniki wpuścić mój błąd.. nie wiem czy nie będzie za szybko dla nich..

5. Napewno nie z płyty 18mm, bardziej mi to pod dyktę pasuje ;p

6. Ok, jak będzie dostawa w moim zeologicznym bo kupiłem tyle ile mieli ;)

slawekosw gorol:

Ok, spróbuje ;) muszę się przejść z wiaderkiem nad odrę ;))

Opublikowano
1. Co mógłbyś mi polecić ?

W 112l spróbowałbym takiego rozwiązania http://allegro.pl/aquael-turbo-filter-650-filtr-wew-650l-h-120-250l-i1420547059.html

2. Zależy mi na tym aby było kolorowo, więc jaki inny kolorowo ubarwiony gatunek i łatwo dostępny pasował by do saulosi ?

Niestety to akwarium nadaje się tylko na jednogatunkowe malawii (i tylko dla najmniejszych i niezbyt agresywnych gatunków gatunków)

5. Napewno nie z płyty 18mm, bardziej mi to pod dyktę pasuje ;p

Spróbuj wzmocnić tą szafkę dodatkową płytą a już na pewno ją wypoziomuj.

Opublikowano

Niestety z obsadą nie poszalejesz,jak pisałem wcześniej(i eljot również)w grę wchodzi tylko jeden gatunek.Najlepszym rozwiązaniem jest mały harem saulosi ze względu na to ,iż masz wyraźny dymorfizm płciowy.

Czy dobrze zrozumiałem że styropian kupujesz w zoologicznym? :shock: Podejdź do pierwszego lepszego składu budowlanego i kup jedną płytę styropianu(1cm grubości wystarczy),zapłacisz grosze...

Opublikowano

oj tam zaszalałem sobie z piaskiem : D

posłuchałem waszej rady i zakupiłem 1+4 P.saulosi i 2 zbrojniki albinosy ascintus(czy jakos tak) ;) i kupiłem inną szafkę bo komoda się dość mocno uginała;o

pozostała mi tylko sprawa do rozwiazania co z filtrem biologicznym, czy do filtra wewnetrznego gdybym uciął część gąbki i dał ceramike dawało by rady ;>

Opublikowano

Takie rozwiązanie jak w filtrze który ci poleciłem, przy kilku rybach ma szanse się sprawdzić. Natomiast jeśli chcesz przerobić ten co masz, to będzie za słaby i nie podoła obu funkcjom. Dobrym rozwiązaniem jest w małym akwa filtr kaskadowy bo nie zabiera miejsca (minus - konieczność cięcia obudowy).

Oczywiście najbezpieczniejszą opcja jest rozdzielenie filtracji mechanicznej od biologicznej.