Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sumei dziwne, że się nie wycierają. Druga osoba która je nabyła miał tarło w kilka dni od przyjazdu tak, że byłem w szoku że tak młode rybska sie wycierały. Stres spowodowany dominacją drugiego gatunku zazwyczaj utrudnia a nie uniemożliwia odbywanie tarła. Trą sie jak sie uda w któtkich sesjach. Te Metriaclimy ( a chyba wychodzi, ze trzeba to powoli zacząć weryfikować czyli Pseudotropheus ) w sumie wychowałem dla celów naukowych ;) a pochodzą od Mars-a a więc są to F2 po Tan Malowe nie koniecznie posiadajace rodzeństwo jako rodziców. Obserwowałem tarło tych ryb w wielogatunkowcu. Misiek masz jakies fotki ? Samiec jest tak inny że widać to jak na dłoni.

Opublikowano

Od Ciebie Hari miałem 8 sztuk. Po ponad roku 4 sprzedałem, a 4 zostawiłem. Skoro żadnen osobnik się nie wybarwił, ani nie zaobserwowałem tarła, to pomyślałem, że mam same samice i tak jak pisałem dokupiłem 100% samca u Malawiana.

5 sztuk, które obecnie mam w zasadzie jest identycznie ubarwiona, różnią się minimalnie wielkością - ten osobnik od Malawiana jest jeszcze sporo mniejszy od pozostałych bo i sporo młodszy. Ryby nadal nei podchodzą do tarła, więc może to nie same samice, a same samce.

Oto i fotka - na pierwszym planie największy osobnik. http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=9742&mode=search

Opublikowano

Jeśli samiec jest mniejszy od samic najczęściej nie dojdzie do tarła. Ryba na fotce niekoniecznie musi być samicą ale na pewno jeszcze jeśli jest samcem daleko jej do pełnego wybarwienia. Nie wybarwiony samiec to ryba jeszcze nie gotowa do tarła.

Opublikowano

Te rybcia na fotce ma już ponad 2 lata. Przyjmując, że to samiec, to ile może potrwać aż się wybarwi? I czy może w ogoóle się nie wybarwić przez to, że pływa w akwa razem z samcem saulosi coral, który ogólnie w akwa dominuje?

Opublikowano

Powinien być już wybarwiony ... superdługie okresy zdominowania występują czasem przy dominacji wewnątrzgatunkowej ale nie zewnętrznej. Ta ryba powinna już przystępować do tarła, jeśli jest samcem a na pewno jest ?

Opublikowano

Potwierdzam to co napisał harisimi. U moich red blue samiec od początku dostawał baty od samic. Dopóki był mniejszy - szara myszka, jak je wkońcu przegonił wzrostem, praktycznie w ciągu jednego dnia wybarwił się na jak mawi mój syn "policjanta". W innym wątku coś było napisane, że M.Livingstonii może mieć jakby dwie odmiany. Może samiec to tak naprawdę ta mniejsza odmiana, dlatego nie potrafi dorosnąc do rozmiaru samiczek?

Opublikowano

Przez 1,5 roku miałem 8 sztuk i nic. Wszystkie prawie identycznej wielkości, identycznie ubarwione, przez 1,5 roku zero tarła, zero inkubacji i zero agresji (8 samic albo 8 samców ???). Teraz mam 4 sztuki + 1 sztukę (samca) od Malawiana i dalej nic... pojęcia nie mam o co kaman? Może tzreba jeszcze poczekać aż ten samiec dogoni wzrostem pozostałe 4 sztuki... w sumie to już mu dużo nie brakuje :)

Opublikowano

Możesz być nieszczęśliwym szcześliwcem ;) ... 8 samców raczej na pewno nie miałeś bo i tak cześć byłaby wybarwiona i się tłukła ... a trafić na 8 ryb 8 samic to na prawde rzadkość ... chciałem dobrze i łowiłem też większe ale więcej mniejszych a tu jak kula w płot ;). Zapytam kumpla czy nie ma jakiegoś nadmiarowego samca na zbyciu ( miał chyba 4 ) jakby co to moze coś wymyślimy. Na razie jeszcze czekaj na tego rosnącego.

Opublikowano

Karmię 2x dziennie, raz w tygodniu robię głodówkę. Oto tygodniowe menu :)

- dainichi veggie FX 3x

- dainichi color 2x

- spirulina OSI 2x

- cichlid flakes OSI 1x

- hikari excel 1x

- d-alio tropical 1x

- wodzeń lub artemia 1x

- shrimp mix na bazie krewetek i groszku 1x

Gdybym zdecydował się na przeniesienie ich do osobnego, jednogatunkowego awka, to jaka musiałaby być jego pojemność (długość) dla 5 sztuk muszlaków? W opisie gatunku jest wskazane 80 cm.