Skocz do zawartości

czy potrzebny filtr wewnetrzny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dużo osób ma Fluvala Fx5,który wystarcza do filtracji bio/mech.

niech się choć z dwóch zgłosi z tej masy ludzi co tak ma?

Ja też niestety tak nie mam, ale może ktoś ma i opowie jak to działa.

Opublikowano

Ale my rozpatrujemy 200l.Przerabialem ten model filtrcji i mogę smiało stwierdzic że to niewypał.

1 słaba cyrkulacja wody

2.niszczenie złoza biologicznego

3.niewygodna obsługa

4.częste otwieranie kubełka = wyciek

Moim zdaniem:

1. nie zgadzam się - własnie rozpakowałem chińczyka hw-303b i w akwa 160l (niewiele większym) robi spore zamieszanie... także masz za słaby swój moim zdaniem...

2. bzdura kompletna podyktowana tym niezdrowym forumowym pędem do maksymalizacji złoża bio... wg mnie można utrzymać 25 dorosłych ryb na złożu wielkości 1,5litra zwykłej ceramiki, a to jest raptem koszyk w takim filtrze jak mój (1 z 3) - parametry będą super i żadnych krzywd (testowałem na 30 rybach i jednym biologu na wkładzie sznurkowym w narurowcu - działało) - poza tym złoże leżące godzinę bez przepływu nie zdycha a w godzinę zdążysz kubeł wyczyścić z wężami razem - oczywiście czyścisz koszyki z gąbkami a np jeden z ceramika zostawiasz nieczyszczony

3. dzisiaj pierwszy raz kupiłem kubełek do takiej właśnie filtracji mech-bio i odpaliłem go ekspresowo - więc nie wiem w czym tu trudna obsługa - jest szybszy do podłączenia niż wymiana wkładu narurowca

4. na ten temat czytałem dużo - jak stosujesz wazelinę to nie ma prawa wyciekać... ale dla wyjątkowo lękliwych jest ubezpieczenie mieszkania

Moim zdaniem nie trafiłeś...

Yaro: ja będę miał jak się przeprowadzę - zaoram sumpa w paletach na rzecz tego kubła - mi tam filmy z nim na YT wystarcza żeby się przekonać

mało kto w pl go ma bo ich ponosi z ceną w tym kraju... ale z uk pociągną za 700zł :wink:

Opublikowano

Makok - powodzenia ;)

poczekamy to zobaczymy a w twoim przypadku szczególnie - bo lubisz eksperymentować.

Ja jednak nie raz widziałem tematy w internecie o pourywanych zaczepach itd.

Po drugie zobaczymy jak ma wyglądać połączenie biologii gdzie przepływ nie musi być duży z potrzebą takiego ssania w mechaniku - bo mnie osobiście niezbyt podoba się filtracja która nie zbiera mi większości zanieczyszczeń.

Opublikowano
Makok - powodzenia ;)

poczekamy to zobaczymy a w twoim przypadku szczególnie - bo lubisz eksperymentować.

Wyrosłem z techniki a szczególnie w baniaku...

Ja jednak nie raz widziałem tematy w internecie o pourywanych zaczepach itd.

zobaczymy :P

Po drugie zobaczymy jak ma wyglądać połączenie biologii gdzie przepływ nie musi być duży z potrzebą takiego ssania w mechaniku - bo mnie osobiście niezbyt podoba się filtracja która nie zbiera mi większości zanieczyszczeń.

przepływ przez biologa nie ma znaczenia - pokaż mi badania które o tym mówią, bo z praktyki akwarystycznej to raczej nie masz racji - ludzie którzy tak mają - też im działa

a co do zbierania - znowu zależy od przepływu

Od pawiookich nie mam w baniaku żadnego sprzętu i jakoś daje radę... także i z malawi dam...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

eliot12- cytat:".. Można do tego wykorzystać tło, jak choćby tu http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=9737, http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=9738"

k'woli wyjaśnienia.. do maskowania sprzetu wykorzystalem BTN Slimline z nowel linii kolorystycznej Bazaltowo -Granitowej http://www.backtonature.se/english/slimline.html

Pozdrawiam jjacek

Opublikowano
Dużo osób ma Fluvala Fx5,który wystarcza do filtracji bio/mech.

niech się choć z dwóch zgłosi z tej masy ludzi co tak ma?

Ja też niestety tak nie mam, ale może ktoś ma i opowie jak to działa.

Ja znam ludzi ktorzy maja zbiorniki wyposazone tylko w jeden kubel fx5 i od czasu obejrzenia ich baniakow zaczalem mocno sie zastanawiac nad sensem stosowania innej filtracji.

Sa to zbiorniki 380, 420 i 450 litrow i przyznam szczerze ze tak krystalicznie czystek wody u siebie nie mialem nigdy - no moze z wyjatkiem kilku dni po zalaniu.

Nie wiem czy zgodzicie sie ze mna ale filtracja bio w porownwniu z wydajna i skuteczna filtracja mechaniczna to pikus.

Podejrzewam ze przy kolejnej zmianie baniakaka pojde wlasnie ta droga.

Opublikowano

Ja znam ludzi ktorzy maja zbiorniki wyposazone tylko w jeden kubel fx5 i od czasu obejrzenia ich baniakow zaczalem mocno sie zastanawiac nad sensem stosowania innej filtracji.

Sa to zbiorniki 380, 420 i 450 litrow i przyznam szczerze ze tak krystalicznie czystek wody u siebie nie mialem nigdy - no moze z wyjatkiem kilku dni po zalaniu.

Nie wiem czy zgodzicie sie ze mna ale filtracja bio w porownwniu z wydajna i skuteczna filtracja mechaniczna to pikus.

Podejrzewam ze przy kolejnej zmianie baniakaka pojde wlasnie ta droga.

Krystaliczna bo sporo ilość gąbki w filtrze . :) i to chyba nie najgęstszej

Złoża bio, mamy tylko niespełna 6litrów , i na co budowa tu sumpów, przelewówek itd

Opublikowano

Biorąc pod uwage jeszcze to że zasadniczo ludzie mają tu duuuże przerybienie w zbiornikach i filtracja bio wydala na chwilę obecną moje zdanie jest takie że FX5 jest najlepszym rozwiązaniem do zbiorników średniej wielkości - czyli okolice 400-500 litrów - oczywiście jeżeli przyjmujemy że mamy jeden filtr do filtracji bio i mech.

Opublikowano

No to ja też przedstawię dowody naoczne ;-)

To byłe już akwa kolesia który miał tylko FX5.

Osaka320-02.jpg

Pomijając obsadę ktora dla mnie jest niesamowitym przegięciem woda kryształ - parametry też:

Obsada:

Cynotilapia sp Blue Deep Ndonga (WC x5)

Cynotilapia sp Hara Gallireya Reef (WC x2)

Cynotilapia sp Mbamba Nkhata Bay (WC x2)

Labeotropheus Trewavasae Zimbawe Rock (F1 x2)

Labidochromis Caeruleus (TB x3)

Melanochromis Interruptus (WC x3)

Metriaclima sp Membe Deep (WC x2)

Metriaclima sp Zebra BB Chilumba Luwino Reef (WC x3)

Metriaclima sp Zebra Gold Kawanga (WC x3)

Pseudotropheus Flavus (WC x3)

Tropheops sp Red Fin Kakusa (WC x3