Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie.

Z góry proszę o wyrozumiałość :mrgreen:

Właśnie zakupiłem akwarium o wymiarach 150x50x50 z zamiarem hodowli ryb z Malawi i jak mawiał Marszałek Piłsudski: "Głowa moja pełna jest najdzikszych sprzeczności! "

Nie owijając w bawełnę - doświadczenia w hodowli ryb z Malawi jest u mnie zerowe. Kiedyś za młodu bawiłem się trochę rybkami, ale były to głównie jakieś pawie oczka i takie tam.....

Od kilku tygodni nie robię nic innego tylko zbieram informacje o biotopie Malawi ( głównie Wujek Google ) , wasze forum przeglądam najczęściej i muszę powiedzieć że jest naprawdę świetne.

Razem z żona bierzemy pod uwagę dwie jakże odmienne opcje:

1. Akwarium wielogatunkowe - tutaj skłaniamy się do 2 gatunków ( Melanochromis cyaneorhabdos - maingano i Pseudotropheus saulosi )

2 Akwarium jednogatunkowe i Maylandia crabro ( chyba że :D )

I teraz prośba o pomoc:

Jeśli chodzi o obsadę z 2 gatunkami ile poszczególnych rybek mam kupić

Jeśli chodzi o obsadę z szerszeniem to samo pytanie

I jeszcze jedno pytanko: czy w baniaku 375 litrów jest taka możliwość by trzymać crabro i jeszcze jakiś gatunek, jeśli tak to jaki? ( z pewnością też musiał by być wysoce agresywny), czy też taka opcja w tym litrażu nie wchodzi w grę.

Pozdrawiam i czekam na wyrok z waszej strony :(

Opublikowano

Witaj kolego w Klubie sympatyków ryb z Malawi.

Nie rozumiem, dlaczego masz smutną minkę na końcu postu. Ciesz się, że wybraleś Malawi.

Co do baniaka - fajne szkło. Dla początkujących ( bez obrazy;) ) polecam saulosi i maingano. Będą się pięknie prezentować w akwa.

Co do auratusa - nie polecam.

Zapewnij rybom filtr zew. i wew., ustabilizuj akwa i ciesz się wycinkiem jeziora w Twym domu.

Opublikowano

Kolego Brodaty, z pełnym szacunkiem dla przedmówcy masz potężny baniak.

Idealny dla malawi.

Szkoda marnować go dla saulosi i maingano.

Crabro głosu nie zabiore bo nigdy nie interesował mnie na tyle żebym zadał sobie trud doczytania.

Jeśli chcesz mieć dwugatunkowe możesz w nim łączyć dowolne dwa gatunki - ja nie szedłbym w ryby >15cm i różniące się pokarmem.

Napisz co Ci się podoba a postaram się doprecyzować....

Ale wyjdź poza ramy.... saulosi to do 112l

Zobacz na przykład (z tej strony zobaczysz więcej zdjęć:

http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=699

Opublikowano

Wybieraj prawie wszystko co chcesz. - otwieraj galerię i przebieraj. jednak nie zgodzę się z k. makokiem że saulosi i maingano to nuda - to super ryby - tylko że w 300 l dodał bym coś jeszcze.

Opublikowano

Saulosi to śliczne ryby i dodatkowo agresory. nie wiem kto go sklasyfikował do sppkojnych gatunków, lecz u mnie władał 450 litrami. Hongi, redy omijały go z daleka. Więc daj kolego saulosi bo samice są żólte a samce niebieskie, nie dadzą sobie w kasze dmuchać, a maingano będzie idealnym uzupełnieniem dolnych partii baniaka.

Btw.z całym szacunkiem dla Makoka, wybieraj gatunki raczej spokojne, sprawdzone.

Opublikowano

Ja nigdzie nie napisałem ze nuda....

Ja uważam że ten klub skostniał do tego stopnia, że początkujący po zapewne częściowym liźnięciu tematu zapytał o to za co nie zostanie zrugany na forum, przez osoby, które z założenia polecają tylko te ryby. Maingano miałem fajne ryby. Ale czy na pewno trzeba od nich zacząć??? Czy aby nie dlatego że "tylko to" polecają stali bywalcy???

Brodaty wg mnie zacznij od:

Tropheops sp. chilumba

i

Pseudotropheus demasoni

a całą odpowiedzialność biorę na siebie. I możecie po mnie jechać Panowie. :twisted:

Opublikowano

Dlatego nie mówimy od czego zacząć - tylko od czego chce zacząć właściciel. A my najwyżej pomożemy dobrać resztę.

natomiast jak ktoś nie wie czego chce, to polecamy standard, aby nie miał pretensji

Opublikowano

Moim zdaniem pretensje może mieć ktoś kto idzie do firmy i kupuje akwarium z urządzeniem go w miejscu docelowym.

Jak ktoś szuka pasji to poczyta, dopyta, ale ostatecznie podejmie decyzję sam.

EDIT: Tylko wybór może nastapić tylko w wypadku wielu różnych opcji.... a nie dwóch o których pytający i tak wie. :evil:

Opublikowano

Makok za przeproszeniem, ale pier..dzielisz głupoty. Coś tak zaczął jeździć po stałych bywalcach, co straszysz młodych adeptów ? Wiesz co , lubię Cię, znam nie od dziś, lecz pytam : po co ? Dlaczego straszysz ? Zarzucasz nam statykę? Kurna Grzesiek..

Dla początkującego malawisty proponujesz demony? Bo ty tak miałeś? Litości....