Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego rysunku wynika że woda zasysana z akwa przechodzi przez korpus narurowy(który wyłapuje wszystkie nieczystości)dalej przez filtr bio który wpuszcza wodę do zbiornika pomocniczego.Z tego też zbiornika atman filtruje czystą wodę :!: do zbiornika głównego.

Więc masz źle opisany rysunek bo nie sądzę by biolog był idealnie zsynchronizowany z atmanem(nie nadąży kubełek z zapełnianiem zbiornika pomocniczego wodą).

Opublikowano

Tak na moje oko to nie ma szans na poprawne dzialanie tego układu.Nie wiem co ma ten atman filtrować skoro wodę dostanie prosto z kubla - czyli czystą. Druga sprawa to wydajność obu urządzeń.Atman wypompuje cała wodę i spali się bo kubełek raczej nie nadąży z podawaniem.

Opublikowano

tak to ok - tylko tak jak wcześniej pisałem - przez wirnik przechodzi woda brudna więc istnieje ryzyko że szybciej się zepsuje.

Nie wiem jak działał by ten atman gdybyś wcześniej dał narurowiec - czy miał by na tyle siły żeby to pociągnąć - wydaje mi się że niestety nie - poza tym by chyba strasznie głośno chodził bo by się zapowietrzał

Opublikowano

Miałem zrobione podobnie na resunie 2000 l/h. Głowica bez gąbki zasysała wodę pchając ją do narurowca i powrót do akwa.

Dawało radę, aż do czasu gdyb wirnik podczas czyszczenia się rozpadł.

Fakt, chodził pół roku i był to swoisty test filtracji mech. opartej na jednym korpusie.

Wynik - pozytywny. Mimo tego nie polecam. Jak coś to polecam pompe wilo do c.o. - tania, za grosze postawisz narurowca na wężach.

Opublikowano

właśnie dlatego chciałbym zrobić narurowca z gąbką, przez którą teraz jest pchana woda

oczywiście atman by był dalej zatopiony w zbiorniku, a narurowiec by był gdzieś na wężu zasilającym

tylko zastanawiam się z czego tego narurowca zrobić

Opublikowano

gąbka ma podejście około 1/2" a korpus około 1" jeżeli coś będzie do niego dociśnięte - jak to uszczelnić?

ew. czy są wkłady do narurowców wielokrotnego użytku, które nadają się do akwarium?

Opublikowano

Redukcja + nypel/króciec na wąż,czy jak to zwą. Nadają się wkłady sznurkowe 50 i 100 mikronów, a także wszelkie kombinowane samodziały np wata filtracyjna albo włóknina niekoniecznie akwarystycza. Ja korzystam z wielorazowych gąbek.