Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4 gatunki to zbyt dużo na taki baniak,ogranicz się max. do 3 gatunków.

BTW co to za ryba:

ps.hongi

chodzi Ci o Labidochromis sp.hongi?Jeśli tak to sobie ją daruj bo rośnie zbyt duża na akwa jakim dysponujesz.

Opublikowano

Bardzo złe zestawienie :( auratus to diabeł, a w połączeniu z hongi ,to juz masz cale piekło . Mialam oba gat. i wierz mi ze szybko zmieniłam obsade :) Po drugie masz za mały baniak na 4 gat. Nie ryzykuj , szkoda ryb.

375L P.socolofi , M.sp."msobo"Magunga , P. sp. "Elongatus Chailosi" F1 ,M. cyaneorhabdos Maingano

Opublikowano

a ja powiem że hongi to nie taki diabeł jak opisujecie u mnie był zdominowany przez ps. saulosi - jednak 240 l to nie zbiornik dla czterech gatunków pyszczakow i z tym się w 1000% zgodzę.

Opublikowano
a ja powiem że hongi to nie taki diabeł jak opisujecie u mnie był zdominowany przez ps. saulosi

yaro,pewnie miałeś jakiegoś ciapowatego,u mnie 7cm samiec gonił skutecznie 12cm samca zebry gold Kawangi i stawia się samcowi M.callainos(11cm) ale tu musi uznać (jeszcze) wyższość callainosa.Gdy osiągnie podobny rozmiar to będzie ostra walka o dominację w akwa.

Opublikowano

yaro,pewnie miałeś jakiegoś ciapowatego,

Nie

miałem gieroja saulosi - wykańczał mi większość spokojniejszych ryb aż musiałem mu dać dość mocną rybę aby ta nie dała sobie w kaszę dmuchać - samo to że dopiero przy 7 samicach zaczynał dostawać zadyszki świadczyło jaki z niego był pierun - na początku gdy miałem 1+4 to mi je wszystkie tak wymęczył że musiałem je szybko odławiać i po wyleczeniu dodawać kolejne samice. Więc w jednym z pierwszych moich akwarii miałem 1+7 saulosi i 1+4 hongi i dopiero wtedy zapanował względny spokój.

Ani yelowek ani rdzawy nie wytrzymali z saulosi, następną obsadę miałem (juz inny saulosi - tamten zdechł mając 5 lat) z maingano i też było ekstra ale te dwa gatunki totalnie nie wchodziły sobie w drogę.

Opublikowano

skoro miales 5 lat ta obsade i 13-14cm hongi dostawal od 10-12 cm saulosi waga ciezka vs waga srednia, musial byc ciapowaty niezaleznie od tego jaki temperament mial saulosi. :mrgreen:

johanni, ps.hongi, auratus, saulosi.

auratus+ saulosi

johannii+ hongi

a najlepiej saulosi +hongi a zamiast johanni ktory ma niemal identyczne samice jak saulosi daj bliskiego kuzyna m. maingano i bedzie ok.

Opublikowano
skoro miales 5 lat ta obsade i 13-14cm hongi dostawal od 10-12 cm saulosi waga ciezka vs waga srednia, musial byc ciapowaty niezaleznie od tego jaki temperament mial saulosi. :mrgreen:

a widziałeś 13-14 cm hongi?

bo moje nie miały po 5 latach nie więcej niż10 cm.

Nawet wystraszyłem się że zrobiłem im krzywdę i zajrzałem do BTN i na szczęście tutaj też pisze Ad że osiągają 9-7 cm.

Ale parafrazując "Pawlaka i Kargula" może w Warszawie również wszystko jest największe - może i tak ale u nas jest oryginał.