Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem gdzie żyjecie ale cena 0,238pln za kWh to jest imho tylko pół ceny.

Cena kWh składa się z:

- Energia czynna 0,2518

- Składnika zmiennej stawki sieciowej 0,1452

- Stawki jakościowej 0,0077

co daje sumę 0,4047

+VAT (22%) 0,4937zł (przykład Świnoujście)

I tak np moje 423-litrowe akwarium zużywa 123zł / 2 miesiące wliczając straty cieplne powodowane temperaturą oświetlenia.

Dlatego nie sugeruj się w tej kwestii osobami z forum, tylko odpal arkusz kalkulacyjny, wybierz urządzenia do akwarium, spisz ich moce, wpisz ile każde będzie włączone, a następnie wyliczy kWh zużycia energii. Następnie przemnóż wynik * suma składowych ceny kWh u Ciebie na rachunku i będziesz wiedział dokładnie.

wzór do excela dla przykładowego urządzenia zużywającego 20W, pracującego 24h, przy mojej cenie energii:

Koszt dzienny = 20*24/1000 = 0,480 kWh * 0,4937zł = 0,19zł (z VAT) dziennie * 61 dni (bo rachunki mam co dwa miesiące) = 11,85zł (koszt urządzenia na jednym rachunku)

Jeśli to dla Ciebie jest ważne jak napisałeś, to zadaj sobie odrobinę trudu. :wink:

Macio i bzdurą jest że więcej zapłaci za wodę, no chyba że będzie lał mineralną :twisted:

Opublikowano
Nie wiem gdzie żyjecie ale cena 0,238pln za kWh to jest imho tylko pół ceny.

Taka cena wpisana była w tym kalkulatorze.

Dlatego bym nie ufał - widać pisał go ktoś komu "rodzice" albo "polecenie zapłaty" płacą za prąd, a rachunku nigdy na oczy nie widział. :mrgreen:

aa i Cristoph, najtrudniej oszacować grzałkę, bo jej praca zależeć będzie od tego, jaką kupisz (ile W), jaką ustawisz temp wody, jaką masz średnią temp rocznie w pokoju, czy akwa masz zakryte czy nie, jakie moce oświetlenia zastosujesz. Dla przykładu jak miałem pawiookie i woda była 24st to grzałka prawie nie grzała, a teraz przy paletach mam 28st i 450W grzeje przez dobre 4-5h dziennie.