Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak wcześniej pisałem przymierzam się do rozmnożenia Saulosi. Jednak dwie ostatnie inkubacje "przegapiłem", tzn. chciałem jak najpóźneij wyłowić samice, no i okazało się, że niestety zanim je wyłowiłem młodych w pyszczku już nie było. Za to wczoraj, przy cotygodniowej podmianie wody, odmulaniu dna i czyszczeniu mechanika, hmmm... niespodzianka. Odczepiłem koszyk z gąbką od filtra, wsadziłem go do miski i co widzę... małą rybkę. Jedna się jakoś uchowała. Sprytna siedziała sobie między koszykiem a gąbką :). Od wczoraj mały Saulosi pływa sobie sam w 15 litrowym akwa. Niestety dziś rano temperatura wody w zbiorniku spadła do 21 C. :( Dziś, albo najpóźneij jutro dołożę mu grzałeczkę i jakiś filtr. Mam nadzieję, że przez ten czas rybcia nie zamarznie? Narazie siedzi sobie trochę zestresowana między kamieniami, ktore wsadziłem jej do awka, dostała drobno pokruszoną spirulinę i trochę cyklopa, no i wygląda na to, że chyba wszystko jest w mierę ok.

Witam wszystkich.Zdrowych wesołych i spokojnych świąt oraz udanego Nowego Roku2011.Ja robię tak w swojej 300l, jak któraś mamusia zaczyna inkubacje,siatka z podrywki złożona na cztery części, 4 kawałki kątownika pcy 1 cm szeroki i docięty na wymiar akwarium np.48,5cm dwa kawałki i 45cm dwa kawałki wszystko razem łącze w kwadrat za pomocą silikonu i montuje siatkę,przyszłe mamy są spokojne i nie gnębione przez innych swoich lokatorów,a co za tym idzie to każdy wie,dużo zdrowego maleństwa.

post-10494-14695712740224_thumb.jpg

post-10494-14695712741348_thumb.jpg

Opublikowano

kiedys tez tak robilem tylko ze nie z siatki a z pcv i wkaldalem do jednego przedzialu mechanika ktory lał wode do reszty baniaka

jak dla mnie pomysl chybiony chyba ze twoje akwa ma spelniac role wielkiego kotnika

musisz wiedziec ze kiedy samica wypusci mlode to niebedzie myslala szczegolnie zeby je zpowrotem do pyska chowac poprostu zacznie sie juz domagac pozywiania a mlode pozostana na pastwe losu pewnie przez ta siatke uciekna do ogolnego

pare lat temu przez takie zabawy mialem tyle ryb ze nawet w zoologiku niechcieli za free

Opublikowano
pare lat temu przez takie zabawy mialem tyle ryb ze nawet w zoologiku niechcieli za free

Ja nawet bez kotników miałem problem z narybkiem (dlatego przy zmianie akwa i nowym aranżu starałem się unikać małych "schowków" :wink: ) a liderami w przetrwaniu były Yello z każdej inkubacji kilka przetrwało :)

Opublikowano
kiedys tez tak robilem tylko ze nie z siatki a z pcv i wkaldalem do jednego przedzialu mechanika ktory lał wode do reszty baniaka

jak dla mnie pomysl chybiony chyba ze twoje akwa ma spelniac role wielkiego kotnika

musisz wiedziec ze kiedy samica wypusci mlode to niebedzie myslala szczegolnie zeby je zpowrotem do pyska chowac poprostu zacznie sie juz domagac pozywiania a mlode pozostana na pastwe losu pewnie przez ta siatke uciekna do ogolnego

to jest na okres od 14 do 20 dni w zależności od gatunku rybek,żeby samice nie były nękane,a potem tak zwany stripping i po bólu,rybka bez stresu wraca do swoich.