Skocz do zawartości

Po ilu dniach odlowic samiczke mainganoo??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem dopiero raczkującym akwarystą i pytanie dla niektorych moze banalne ale ja wole sie upewnic po ilu dniach mam odłowic inkubującą samiczke mainganoo? to jest jej 1 tarło i niebardzo wiem kiedy mam ja odlowic. Co do ikry to zauwazylem ze nosi 27.I .07 ale moge sie mylic o jeden dzien wstech. moje pytanie to kiedy ja odlowic aby bylo to wo miare bezpieczne?? Odlawiam dlatego ze chcialbym miec maluchy a zostawilem ostatnio socolofii w glownym akwa i zadna mi nie przezyla. czekam na info. pozdrawiam

Opublikowano
dzieki wielkie szukalem ale co do mainganoo nie moglem znalezc. moze zle szukałem :P w kazdym razie dziekuje.

Maingano to mbuna a 21dni jest do większości mbuna :wink:

Opublikowano

heh no w sumie tak ale nie wiedzialem ze to trzeba tak uogolniac i szczerze to nie bardzo mi sie chce wierzyc ze to sie tak uogólnia bo czytalem ze rozne gatunki mbuna roznie nosza ikre a ty mowisz ze jesli mbuna to 20-21 dni .... no ale to ja jestem początkujący :) w kazdym razie dzieki. czyli okolo 19 dnia mam ja odlowic?? boje sie ze nie zdąze i samiczka wypusci mlode wczesniej i zostaną pożarte :)

Opublikowano

Nie jest to banalne pytanie i kwestia długości inkubacji jest troche bardziej złożona niż 20-21 dni. Taka długość inkubacji u tego gatunku byłaby OK, gdyby chodziło o rybę dojrzałą i noszacą młode już po raz nasty. Młode samiczki często nie wytrzymuja głodu i albo wcześniej połykają ikrę albo wypuszczają młode. Za wczesne wyciągnięcie samicy mogłoby skutkować wypuszczeniem młodych z woreczkiem. Najlepiej więc przyspieszyć wyciągnięcie samicy o 4-5 dni czyli około 16-17 dnia.