Skocz do zawartości

Malawi Hybrids - ryby z malawi ze sztucznie zmienionymi kolo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety tego nie zmienimy...Wyznacznikiem podażu jest popyt, który my regulujemy, klienci.

Chcemy kolorowe ryby - mamy.....Musimy się z tym pogodzić. Świat idzie naprzód, dzieci rodzą się poprzez sztuczne zapłodnienie ( ku radości przyszłych rodziców :D ), rybska mamy kolorowe, nasze prace coraz częściej wykonują roboty....

Tego nie unikniemy.

Opublikowano

Oczywiscie ze unikniemy tylko trzeba się sprzeciwić. Do niedawna "upiększano" niektóre rasy psów przez obcięcie ogona i uszu, teraz kłapouchy doberman merdający ogonem to normalny widok. To konsumenci mają wpływ na modę, trzeba uświadamiać, trzeba siać, siać moi państwo :)

Opublikowano
Oczywiscie ze unikniemy tylko trzeba się sprzeciwić. Do niedawna "upiększano" niektóre rasy psów przez obcięcie ogona i uszu, teraz kłapouchy doberman merdający ogonem to normalny widok. To konsumenci mają wpływ na modę, trzeba uświadamiać, trzeba siać, siać moi państwo :)

Nabe - niestety to nie konsumenci wpłynęli na to.

Gdyby było można obcinać ogony i skracać uszy to ci klienci dalej by to robili.

Wpływ na to miało tylko wprowadzenie odpowiedniego prawa, a prawo lobbowały grupy ochrony zwierząt. Uwierz że było ich znacznie mniej niż tych co chcieli by kaleczyć psy - jednak mieli jedną wielką przewagę - krzyczeli głośniej i wspólnym głosem.

Więc to nie konsumenci w takim stopniu na to wpływają.

Konsument wyrzucił z domu pralkę Franię nie dlatego że jest nie ekonomiczna, tylko dlatego że dali mu coś w zamian - automaty.

Więc aby zaprzestać takich praktyk trzeba wprowadzić odpowiednie prawo, konsumenci przestaną kupować tylko wtedy gdy da im się coś lepszego.

Opublikowano
Flosiński chyba mylisz pojęcia, albinotyczne formy to nie hybrydy, nie krzyżówki, nie bastardy, to ten sam gatunek o ile nie wprowadzono sztucznie technikami transgenezy obcych genów (jak w przypadku np.FF).

I wszystkie te ryby powstały dzięki selektywności doboru osobników?

Prawdopodobieństwo pojawienia się formy albinotycznej jest tak małe, że ciężko było mi uwierzyć że wszystkie powstały w ten sposób, myślałem że zmodyfikowano proces na drodze modyfikacji. Ale nie koniecznie mogę mieć rację.

BTW.

Znalazłem jeszcze dwa art. dla dociekliwych:

Wzmianka o malowanych rybach: http://fins.actwin.com/articles/paintedglass.php

oraz

Who Needs Another Hybrid?

by Dr. Ronald M. Coleman, Dr. Michael K. Oliver, and the Authors of Malawi Cichlid Homepage: Dr. George J. Reclos, Francesco Zezza, Patrizia Spinelli, and Frank Panis

http://malawicichlids.com/mw01013.htm

Opublikowano

Prawdopodobieństwo jest małe, to prawda, ale jeśli mamy pare albinosów która podchodzi do tarła to to prawdopodobieństwo rośnie, baardzo rośnie. Nie wiem jaki śrenio procent młodych obarczony jest tą chorobą ale z tego co czytałem wydaje się być sporym. Bardzo prawdopodobne że uzyskuje się także albinosy za pomocą transgenezy, w tamtej wypowiedzi chodziło mi jedynie o to że takie ryby występują również w jeziorze i że samego "parowania" albinosów nie potępiałbym tak bardzo jak bezpośredniej ingerencji w genotyp danego gatunku, niewiątpliwie tylko i wyłącznie w celu uzyskania korzyści majątkowych.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.