Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Samice różnią się kolorem żółty - pomarańczowy, samiec coral ma więcej i mniej wyraźnych pasów. Według "najnowszych" informacji jest to ten sam gatunek więc krzyżowały się będą z pewnością. Coral jest odmianą "kolorystyczną", stworzoną przez selekcję osobników o ciemniejszej barwie, które podobno można zobaczyć również w jeziorze.

Opublikowano

Tak jak napisał eliot - z tym że

Coral jest odmianą "kolorystyczną", stworzoną przez selekcję osobników o ciemniejszej barwie, które podobno można zobaczyć również w jeziorze.

To chyba nie do końca tak jest... ja słyszałem że to odrębna odmiana kolorystyczne żyjąca w jeziorze (chyba że masz na myśli to że ciemniejsze osobniki same dobierały się w jeziorze :D)

Dla mnie osobiście samiec coral nie dorasta w ubarwieniu zwykłemu do pletw piersiowych :D

Wie ktoś może jak to jest z saulosi Red Coral - te już chyca są troszkę "podrasowane" przez człowieka.

Opublikowano

nigdy nie mialem coral ale mysle ze F1 sa to wyselekcjonowane samice z natury o bardziej pomaranczowym ubarwieniu nie wiem jak to sie ma do samca :?

Opublikowano
To chyba nie do końca tak jest... ja słyszałem że to odrębna odmiana kolorystyczne żyjąca w jeziorze (chyba że masz na myśli to że ciemniejsze osobniki same dobierały się w jeziorze )

Kunta, też słyszałem że żyje w jeziorze ale w handlu nie widziałem ryb z odłowu :)

Opublikowano

Ja też szczerze muszę przyznać że jeszcze nie widziałem ich w sprzedaży i przez długi czas myślałem że są sztucznym wytworem.

Chłopaki na Zoobotanice pytali się p.Pawlaka i on potwierdził jego występowanie w naturze - w sumie tylko ten argument jest za jego występowaniem w naturze...

Opublikowano
Dlatego wydaje mi się że w handlu znajdują się egzemplarze z hodowli selektywnej, zdaje się że jako pierwsi wprowadzili je na rynek czesi ?

Tak. Kilka (kilkanaście) lat temu czesi zaczęli prowadzić hodowlę selektywną tego gatunku (tj saulosi).

Jak mówił mi p. A. Szulc pierwsze egzemplarze 'coral' pojawiły się na giełdzie w Łodzi jakieś 10 lat temu właśnie z Czech.

Widziałem u p. Andrzeja akwa a małymi saulosi - dobre kilka setek maluchów. Wszystkie od samic nazwijmy je 'standard'. Pokazał (odłowił) mi kilka egzemplarzy intensywniej ubarwionych. W pierwszej chwili myślałem że to red-redy a to były właśnie 'corale'. Sądzę, że co jakiś czas w miocie pojawia się osobnik (lub kilka) trochę inaczej ubarwiony. Zjawisko występuje u wszystkich gatunków a natura sama reguluje co przetrwa a co nie - działa tutaj "dobór naturalny". W hodowli sztucznej (akwaria) można utrwalać pewne zmiany cech. Stąd mnogość odmian gupików, mieczyki itd.

A tak poza tym - witam na wszystkich na forum po prawie 2 latach nieobecności. :)

Opublikowano

Witam.

Z samicami to jeszcze zrozumie - wybieramy bardziej czerwone i spoko, ale różnica jest też w wyglądzie samców (wg mnie Coral sa 10000000 razy brzydsze).

No i co z doniesieniami jakoby żyły w jeziorze?

Może z tą selekcją to chodzi o odmianę Red Coral?