Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciezko odpowiedziec jak ukladac kamienie.Napewno, aby wygladlo jak najbardziej naturalnie, poza tym IMO jest to kazdego "widzimisie" i to tobie ma sie podobac.

Sprobuj ulozyc tak aby zamaskowac ewentualny sprzet w akwa i aby ryby mialy kryjowki, ale takze aby mialy wystarczajaco miejsca do plywania.Poogladaj zdjecia w galerii, moze tam znajdziesz natchnienie.

Opublikowano

Saulosi żyje w głębokich siedliskach skalnych,rdzawy w siedliskach skalnych bez osadów,nanosów skalnych i drobnych kamieni.

Reasumując:wystrój dla tych mbuniaków to duże bryły

Opublikowano

Własnie ogladam i mam mętlik w głowie, na pewno po starcie będą modyfikacje w ustawieniu kamieni.

Wiem jedno, że muszę wykombinować jakieś 3 "grotki" dla samców.

Co do zasłaniania sprzętu to mam obawy co do wysokich kamieni zasłaniających filtry, jakoś mi nie podchodzi opieranie takich kamieni o ścianki akwarium.Podejrzewam, że zasłonię sprzęt za pomocą roślin (najgorzej będzie z zasłonięciem atmana z gąbką).

Opublikowano

i tak musisz kupić z 30 małych ryb z których wyskoczy ci z 15 samców i 15 samic ( w dobrym założeniu) słabo by było gdyby wyszło 20 samców (też możliwe), w trakcie dorastania czeka cię redukcja ryb czy to naturalna czy przeprowadzona przez ciebie i zobaczysz co się wyklaruje.

Opublikowano

mam jeszcze jedno, nurtujące mnie, pytanie:

Przeglądając oferty hodowców podawany są wielkości ryb. Kiedy ryby zaczynają się wybarwiać? Przy jakiej wielkości? 3cm?