Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zieloni mają już dość gęstych lasów. Po zachwycie nad Nature Akwarium które promowało ogromne zielone przestrzenie, poprzez thundre z martwym drzewem, wchodzą z aranżacją zarezerwowaną do tej pory dla Malawi/tanganiki czyli w góry :) (ups skały chciałem napisać).

Zobaczcie sami: http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=34707

tylko uczyć się, jak należy aranżować zbiorniki :idea:

Opublikowano

To jak skalniak dla ogrodnika :),ale straci ten urok, bo już zaczął obsadzać roślinami :)

Opublikowano

Bardzo ładna górka,jeśli kogoś pociągają japonizmy.To te skałki frodo, tak? Proszę zauważyć,że siedlisko skalne nie jest związane tylko z Malawi/Tangą, jakieś akwa w stylu górskiej rzeki też można urządzić samymi kamieniami, w drugą stronę to też działa: w naszym jeziorze są miejsca gęsto zarośnięte nurzańcami, rdestnicą, trzcinami i też pływają w nich pielęgnice. Nie mogę się doczekać aż ktoś wstawi tak urządzony baniaczek do galerii i przełamie kamienno-betonowy stereotyp akwarium malawijskiego :)

Opublikowano

Tylko tworząc baniaczek roślinny trzeba i dobrać do nich ryby, a tu wydaje mi się że zdecydowana większość mbuna żyje wokół skał nie "traw".

Opublikowano

A kto mówił o mbunach? Astatotilapie, hemitilapie (H. oryrhychus - ryba żywiąca się osadami zeskrobywanymi z liści nurzańców), różne protomelasy,drapieżniki czekające na ofiarę zupełnie jak nasz rodzimy szczupak.To dopiero byłoby akwarium biotopowe.