Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W akwarium mam piasek o bardzo drobnej granulacji (pył kwarcowy). Na początku pojawiły się okrzemki, piasek na wierzchu zrobił się ciemniejszy. Po 6 tygodniach od zalania kiedy parametry były już prawidłowe odmuliłem piasek a że dużo piasku przy odmulaniu mi wessało to uzupełniłem (uprzednio bardzo dobrze płucząc). Po kilku dniach znowu piasek lekko zciemniał. Co się dzieje z tym piaskiem ?

Opublikowano

Witam serdecznie.

Z piaskiem nie dzieje się nic zlego. 6 tygodni to wcale nie dużo twój zbiornik dopiero dojrzewa i na piasku i wszystkim w akwarium osadzają się glony pierwsze zazwyczaj okrzemki, które uwilbiają podłoże kwarcowe. Nie przejmuj się tym tak bardzo doskonale do ograniczenia powstawania glonu na piasku są ślimaki świderki, które cały czas przekopują dno utrudniając osadzanie się glonów czyszcząc jednocześnie go z resztek pokarmowych i organicznych.

Pozdrawiam Artur.

Opublikowano

Wpusc pare sztuk, za niedlugo bedziesz mial calkiem spora populacje.Co do uciazliwosci to do poki siedza w piachu jest OK, jak beda na wierzchu to ryby powinny sie tym zajac.

Opublikowano
Witam serdecznie.

6 tygodni to wcale nie dużo twój zbiornik dopiero dojrzewa

Moje akwarium ma już prawie 8 tygodni. Od 3 tygodni wszystkie parametry są już prawidłowe, więc chyba zbiornik już dojrzał. Długo mogą jeszcze potrwać takie problemy z piaskiem ?

Opublikowano

Bo akwarium to nie szpital.

Życie masz wszędzie i w wodzie i w piasku.

Bez względu czy to będą okrzemki czy inne glony to białe kamienie, piasek i inne rzeczy w akwarium są tylko na początku.

• 2 lata później...
Opublikowano

Odgrzewam starego kotleta bo nie chcę zakładać nowego wątku. Mam może głupie pytanie, ale ze względu na to, iż dotychczas jako podłoże robił żwirek jest to dla mnie swojego rodzaju novum. Bardzo proszę o odpowiedź czy tak wyglądający piasek to norma? Można temu jakoś zapobiec, tzn. bez konieczności ręcznego mieszania piasku?

ype8u8e5.jpg