Skocz do zawartości

Restart czy potrzebny .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich na forum jestem zarejestrowany juz jakiś czas ale za bardzo sie nie udzielałem . Miałem kiedyś malawi które zakładałem od początku czyli nowe akwa , filtry , kamole , piach itp . Niestety los tak chciał ale ryby padły nie z mojej winy ( przekarmione - wakacje ) . Obecnie posiadam zbiornik w którym były kiedyś skalary obecnie są pielęgnice helleri i kilka zbrojników . Jednak miłośc do pysi robi swoje i chce mieć znowu malawi . I moje pytanie brzmi . Czy potrzebny jest restart ( odkażenie szkła np chloraminą , wygotowanie zwiru i ceramiki ) akwarium ? Czy wystarczy tylko zmienić korzenie na kamole i poczekać za woda sie ustabilizuje i może dodać profilaktycznie jakiś srodek ? Dzieki za odp.

Opublikowano

Właśnie rybki zdrowe i zero problemów . Raz miałem ospe ale wyleczyłem temperaturą . Woda to twarda warszawska kranówka więc idealna dla pyśków . No2 No3 zawsze na granicy zera . Kubeł zasypany ceramiką i podmiany 30 % wody tygodniowo robią swoje . Zastanawiam sie nad wlaniem chloraminy potem antychlor i wtedy popatrzyć na parametry .

Opublikowano

Wlewając chloraminy czy chloru wybijesz bakterie co równa się z restartem :wink: Osobiście wymieniłbym dekoracje, zrobił dużą podmiankę i skontrolował ph bo może być za niskie (jak piszesz masz korzenie które mogą zakwaszać wodę) . Korekty ph rób bez ryb bo wahania mogą im zaszkodzić. Przydałby się jeszcze test na NH3/4 bo przy zmianie ph na "malawijskie" może pojawić się amoniak. Jeśli testy po kilku dniach będą ok to wpóścisz nową obsadę.

Jakie to akwa?

Opublikowano

Standartowe 100/40/40 . 160 litrów . Nie czepiajcie sie ze były w nim skalary ;-) . Uratowałem je z zoologa gdzie gniezdziły sie 5 prawie dorosłych w 20 litrach :evil: . To wleje chloramine dla świetego spokoju .