Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wkłady są bardzo dobre - mi ten filtr pracuje w 720 l i daje radę. Teraz mam i hydroponikę ale jakiś czas temu chodził tylko sam spełniając dobrze swoje zadanie.

Opublikowano

Czyli rozumie, że daję całe 2l Efhimech i 4l SubstratPro które są w zestawie?

Czy może Efhimech zastąpić inna ceramiką - np. z Aquaella? Co będzie lepsze? A czy z gąbek też proponujecie zrezygnować i dać zamiast nich ceramiki lub grysu koralowego?

Opublikowano

Usuń Ehfimech(służy do wstępnej filtracji mechanicznej) oraz gąbki i dosyp dobrej ceramiki do pełna. Pamiętaj o założeniu prefiltra na rurę ssącą.

Opublikowano

mirsto - a jakie akwarium ma ten filtr obsługiwać?

bo ja nie widzę potrzeby pozbywania się ehfimech pozbywając się wstępnej filtracji, która również spełnia i rolę biologa na rzecz innej ceramiki. Po co inwestować skoro to co masz da radę z biologią. Wymienić wkłady zawsze można.

Opublikowano

Akwarium 375l, oprócz tego filtra będzie jeszcze pracował Atman 203. Zastanawiam się nad tym Efhimech, bo jeśli docelowo mam go wymienić to wole go sprzedać póki będzie nowy i za uzyskane pieniądze od razu dokupić dobrej ceramiki - nawet SubstratPro. Czy jest sens dodawać jeszcze do niego trochę żwiru koralowego? Czy zna ktoś sposób jak mogę przerobić te rurki zielone na czarne - strasznie brzydko będzie to wyglądało na czarnym tle. Wg mnie węże EHEIM to największa wada tego filtru. Jeszcze mają te kolanka które trzeba przełożyć przez akwarium. Przy oryginalnej pokrywie z Zoolight będzie problem. Pod tym względem Fluval 405 był idealny. Same rurki wprowadza się tam do akwarium i do nich doprowadza się giętkie węże - całe złącze jest łatwo rozbieralne i znajduje się w środku.

Opublikowano

mi ten filtr chodzi w 720 l - nie dodawałem żadnej nowej ceramiki zostawiłem tak jak było w oryginale, włącznie z gąbką.

Ja nie widzę sensu dodatkowego inwestowania w nową ceramikę i narażania się na dodatkowe koszty.

Po drugie uważam że w tym kuble efhimech jest potrzebny aby przedłużyć żywotność SubstratPro.

Opublikowano

Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego jaką funkcję ma pełnić ten filtr. Jeżeli ma być mechaniczno-biologiczny to zgadzam się z powyższymi sugestiami. Jeśli jednak ma pełnić funkcję tylko biologa to podtrzymuję swoje zdanie: ceramika+dobry prefiltr.

Opublikowano

czyli załóżmy że filtr będzie dawał radę bez jakichkolwiek zmian ceramiki a z drugiej strony postawmy na szalę zmianę efchimech na inną ceramikę (bio) i wtedy również filtr będzie dawał radę.

Wytłumacz mi celowość takiego działania.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.