Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja Ci zaproponuję coś z zupełnie innej beczki.

Kilka razy już wychwalałem ten specyfik ale u mnie naprawdę zdziałał cuda.

Mowa mianowicie o Biodigest Prodbio.

Dodaj do akwarium podwójną dawkę niż zalecają i zobaczysz że w ciągu kilku dni wszystko będzie w porządku (mi po restarcie cały cykl zamknął sie w 3 czy 4 dni)

Opublikowano

kunta zrobię tak jak mówisz.

Znalazłem na allegro Prodibio - BioDigest za 4,5 zl za ampułkę.

Dawkowanie:

Przeciętna dawka: co dwa tygodnie:

1 ampułka na maksymalnie 1000 litrów (można mniej)

A tak się zastanawiam jaki wpływ miałby na ryby spadek ph do np. 7,2 lub 7,3 a najlepiej do 7?

skoro NH4 przekształca się w NH3 powyżej 7 ph to może lepiej obniżyć do około 7 potem czekać aż spadnie zawartość jonów amonowych i znowu podnieść ph. na Wikipedii ( która z defenicji jest podejrzana :)) doczytałem że już samo przekształcanie jonów podnosi ph, więc pewnie są to wzajemne procesy bo uwalnianie zachodzi w odpowiednim ph i uwalniając samo te warunki stwarza.

Jak się sprawdza zawartość NH4 w akwarium to powinno też się sprawdzić poziom ph i potem wylicza się NH3.

Dobrze myślę?

Tak czy siak idę do czytelni pwr dokładnie poczytać jakie zależności są między nimi.

Opublikowano

Na twoim miejscu nie kombinowałbym nic z ph (zmiany źle wpływają na ryby) Zrób tak jak radzili koledzy, bakterie + napowietrzanie i dodałbym jeszcze węgiel do filtra, tak na wszelki wypadek.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

kunta kupiłem i wlałem Biodigest.

Jak na razie dla mnie rewelacja. w ciągu jednego dnia NH4 spadło do zera i po kilku dniach znowu się podniosło ale nieznacznie.

Teraz się waha między 0 a 0,5 co daje NH3 na poziomie 0,003 czyli luzik.

Rybek trochę dokupiłem ale od hodowcy i żadna mi nie padła.

Opublikowano
kunta kupiłem i wlałem Biodigest.

Jak na razie dla mnie rewelacja. w ciągu jednego dnia NH4 spadło do zera i po kilku dniach znowu się podniosło ale nieznacznie.

No i bardzo dobrze :-) Czyli nie tylko mnie zachwyca ten specyfik.

Rybek trochę dokupiłem ale od hodowcy i żadna mi nie padła.

No tu to troszkę nierozsądnie.

Skoro nie masz jasnej i czystej sytuacji w akwarium dokupowanie ryb nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Opublikowano

Pisalem to ze wzgledu na:

Wg mnie baniak jest bezpieczny do dalszego zarybiania gdy NH3 jest niewykrywalny.

Opublikowano

kunta masz rację

ale czasem czy kolor jest idealnie żółty czy już troszkę zielony to oko ludzkie chyba nie rozróżnia bo nie ma testów chyba 0,1.

jak wrzucałem to spadło do zera i jak się zwiększy obsadę o kilka sztuk to parametry i tak mogą podskoczyć.